Géza
-12 °C
-4 °C

Kivégzés vagy életfogytiglan vár az al-Kaida terroristájára

2006.03.06. 13:39
A bíróság hétfőn kezdett tárgyalni Zacarias Moussaoui további sorsáról, aki a vád szerint részt vett a szeptember 11-i merényletek előkészítésében. A férfi halálbüntetést kaphat, de a számára legjobb esetben is egész életét börtönben töltheti.

Hétfőn megkezdődött a 37 éves Zacarias Moussaoui perének utolsó tárgyalása, akit az ügyészség azzal vádol, hogy szerepe volt a szeptember 11-i merényletek előkészítésében, jelentette az AP. A marokkói származású, francia állampolgárságú férfi már beismerte, hogy részt vett az al-Kaida összeesküvésében, amire a kiszabható büntetési tétel jó eséllyel halálbüntetés. Ha szerencséje van, megúszhatja egy életfogytiglani börtönbüntetéssel.

Moussaoui az egyetlen, akit valaha bíróság elé állítottak a szeptember 11-i merényletekben vállalt szerepe miatt. Az ügy tárgyalása már több mint négy éve megkezdődött. A bíróság ezalatt megállapította Moussaoui bűnösségét az al-Kaidával való együttműködésben és repülőgépek eltérítésében. A mostani tárgyalás így csak a férfi büntetési tételét határozza meg, ami halál vagy életfogytiglani börtön.

A tárgyalás előkészítése a titkosított bizonyítékok miatt zajlott csigalassúsággal, továbbá a vádlott viselkedése is lassította az ítélethozatalt. Moussaoui több mint egy évig leveleket írt, melyekben a bíróságot és saját ügyvédeit szidalmazta, valamint Oszama bin-Ladent dicsőítette. A bizonyítékok egy része még mindig titkosítva van, ezekbe csak az esküdtszék tagjai és az ügyvédek tekinthetnek be, nyilvánosságra azonban nem kerülnek.

Moussaoui esélyei

#alt#
Zacarias Moussaoui

A halálbüntetés kiszabásához az ügyészeknek be kell bizonyítaniuk, hogy közvetlen kapcsolat állt fenn Moussaoui és a szeptember 11-i terrorcselekmények között. A férfi egyelőre tagadja, hogy köze lett volna aznapi eseményekhez, állítása szerint őt egy későbbi lehetséges támadásra készítették fel.

Az amerikai kormány szeptember 11-e után úgy vélte, megtalálták a huszadik gépeltérítőt, aki akadályoztatása miatt végül nem szállt fel a repülőgépre. A merényletek kivitelezésére kiszemelt járatokra ugyanis egyenként öt-öt merénylő jutott, kivéve egyet, ahol csak négy terrorista tartózkodott a fedélzeten. Mára a hatóságok megváltoztatták álláspontjukat, Moussaouinak csak kevésbé fontos szerepet tulajdonítanak.

A terrortámadás túlélői és családtagjaik a per zártláncú közvetítését számos szövetségi bírósági épületben figyelhetik. A Szenátus csak kiemelten fontos ügyeknél engedélyezi a közvetítést, korábban például az oklahomai robbantásos merénylet tárgyalására bólintottak rá. Több érintett azonban nem él a lehetőséggel, érzelmileg nem mindenki érzi magát felkészültnek arra, hogy élőben szembesüljön a terrortámadás egyik előkészítőjével, írja a USA Today.

Az FBI szerepe

A bíróság adatai szerint a védelem tanúi közt az FBI hat ügynöke szólal fel. Vallomásuk perdöntő lehet, a védelem ugyanis teljes mértékben az FBI szerepére épül. Az ügyészség azt próbálja majd bizonyítani, hogy az öngyilkos merényleteket meg lehetett volna akadályozni, ha Moussaoui elmondta volna a birtokában lévő információt az FBI-nak, mikor 2001 augusztusában szövetségi őrizetbe került illegális bevándorlóként.

Moussaoui ügyvédei ezzel szemben azt állítják, hogy az FBI már akkor több információval rendelkezett, mint amennyit védencük tudott, a támadásokat mégsem sikerült megakadályozniuk.

A szövetségi ügynökök szerepe így újra reflektorfénybe kerül. A szeptember 11-ről összegyűjtött bizonyítékokról szóló jelentések számos kiskaput hagytak nyitva, amelyek a szövetségi kormány felületességére utalnak. Feltehetően elszalasztottak olyan lehetőségeket, amelyek segíthettek volna az al-Kaida tervének meghiúsításában.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft