Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Disznózsírral a terror ellen

2004.02.12. 14:03
Tisztátlan állatokat vetne be a terroristák ellen az izraeli rendőrség. A terv szerint disznózsírral töltött zacskókat szerelnének a buszokra. A muzulmánok számára tiltott állat elriaszthatja az öngyilkos merénylőket - véli a rendőrség.
Disznózsírral tartaná távol a palesztin merénylőket a buszoktól az izraeli rendőrség - jelentette csütörtökön a Maariv című izraeli napilap. A terv szerint disznózsírral töltött zacskókat akasztanának fel a tömegközlekedésben részt vevő járműveken.

Ha egy ilyen buszban hozná működésbe valamelyik palesztin merénylő a derekára erősített robbanó övet, akkor a tisztátalan állatnak számító sertés zsírja is ráfröcskölődne és bemocskolná. Ennek tudata, remélik az izraeli hatóságok, elriasztaná őket az akció végrehajtásától.

A lap szerint a zsidó vallási hatóságok annak ellenére zöld utat adtak az öngyilkos merényletek elleni védekezés e szokatlan módszerének, hogy a disznót a zsidó vallás is tisztátalan állatnak tekinti, húsának fogyasztása tiltott a kóser étkezésben.

"Mivel emberélet védelméről van szó nyilvános helyeken, ez a módszer legitim" - jelentette ki Eliézer Mose Fisher rabbi, egy talmudista tanulmányi központ vezetője. Az autóbuszok a palesztin öngyilkos merénylők gyakori célpontjai, a 2000 szeptembere óta tartó intifáda során több tucat, esetenként számos halálos áldozatot követelő robbantás történt autóbuszokon.