További Kultúr cikkek
„Miközben Arnold Schwarzeneggert lámaszemhéjba tekert tengerisün-ikrával dobálta, gondolta volna, hogy egy nap Rogán Antallal fog hekkezni a Belváros főutcáján?” A kérdést nem tudtam feltenni, mert a filmsztárokkal barátkozó japán séfet elsodorta előlem a Kempinsky szállóban hömpölygő újságírótömeg. Azért hömpölyögtek olyan nagyon, mert a kétharmaduk szokás szerint nem olvasta el a meghívót, és azt hitték, hogy most nyílik meg az ismert luxusétterem budapesti leánya. Pedig most csak beszéltek róla, a nyitás csak szeptemberben lesz.
A embertömeg élén a kedélyesen vigyorgó Nobuval és Andy Vajna producerrel, a leendő étterem tulajdonosával együtt ott sodródott a Nemzet Új Főutcájának Megálmodója, az V. kerület polgármestere, a hóna alatt egy mappával. Mi lehet a mappában? Tokio új főutcájának tervei? A legújabb médiatörvény tervezete, ami regisztrációkötelessé teszi a bazmegolást? Mindjárt kiderül!
Közös makinak tempurás a háta
Minek Nobu egy országba, ami messze van minden tengertől, és a lakosai – beleértve a gazdagokat - nagyjából annyira szeretnének halat ebédre, mint egy metálos próbatermet a felső szomszédba? A sajtótájékoztatón kiderült: hát azért, mert Nobu és Andy akkora spanok, hogy egy kék bálna farkúszója adja a másikat, 24 éve, 5 kontinensen együtt tekerik a makit, és mostanra lett olyan fejlett a japán középvállalkozó logisztikai hálózata, hogy minden nap jó minőségű nyers halat tud Budapestre szállítani. Nobu szerint a pesti lesz a 22-dik, Vajna szerint a 23-dik szem a láncban, de ez végül is teljesen mindegy.
Raid over Athens
Budapest felnőtt lett – mondta a lelkes Vajna, aki hatásosan hangsúlyozta, hogy London és Moszkva között csak Budapesten van Nobu Európában. Ez azzal az apró megszorítással igaz, hogy porrá bombázzuk Milánót, Mikonoszt és Athént, de egy igazi nemzetközi gourmet-t ilyen apróságok sosem zaklattak fel, ha a jutalom értük egy jó zsíros tonhalhasfal-darab. Andy azt is mondta, hogy a Kempinski szálló oldalába költöző étteremben minden társadalmi réteg megtalálja az otthonát. Ha ennek a tíz százaléka igaz lesz, újra élet költözik a Petőfi Sándor utca legunalmasabb szakaszába, ahol vidáman cuppog a cigányszusi meg a köztisztviselő-maki.
Édesanyám tempurája kihajtott az útra
A tájékoztató csúcspontjaként Rogán „Nemzetközi” Antal „Nobu szan”-ozott egy jó nagyot, és a Vezénylő Tábornok Úr mesebeli kiskondás-imidzséhez illeszkedve olyant is mondott, hogy „vidéki gyerekként nem tudtam, mi az a japán konyha, de aztán.” Végül átadott egy palack Szepsy-aszút és egy Szent István teret ábrázoló rézkarcot Nobu-szannak, utóbbit abban a reményben, hogy a következő Nobut a mester a mostanitól 200 méterre, a nevezett helyen fogja megnyitni.
Nobu mester szólt ezután, pont olyan angol kiejtéssel, mint az átlagos magyar EP-képviselő. Ezzel is megmutatta, hogy minden ember egyenlő és a hírességek haverja sem előbbre való isten legkisebb barmainál. A mester a pódiumon inkább zavarosnak tűnt, de az esemény után exkluzíve eltársalgott az Indexszel, így kiderült, hogy értelmes, rafkós fickóról van szó.
Mégis képben van a mester
Evett valaha pontyot? – szegeztem a mellének az első kérdést, mire nevetve azt mondta, hogy japánban is eszik a pontyot, szasiminek nyersen nem csinálná meg, de főtt változatban, például valami helyi paprikával abszolúte el tudná képzelni. Lazításnak megkérdeztem, hogy horgászik-e, mire elmesélte, hogy régen nagyon szeretett pecázni, de amióta világhírű lett, a horgásztársai állandóan piszkálják, hogy vágja föl a fogást szasiminek, de ő pihenés végett járna horgászni, halat meg metél eleget, úgyhogy inkább abbahagyta az egészet.
Nyitás tehát szeptemberben, október közepén jön Pestre Robert de Niro egy utómegnyitóra, és állítólag addigra készül el Szervátiusz Tibor szobrászművész a „Médiatudatos Antal nyers tonhalat teker a testére” című fafaragványával is.
Kellemes várakozást!
(Aki még mindig nem tudja pontosan, ki az a Nobu és mitől olyan híres, olvassa el ezt a cikket a Dining Guide-ból, és minden kiderül.)