Nem lesz folytatása a Millennium-trilógiának

2011.08.05. 15:03

Stieg Larsson barátnője, Eva Gabrielsson egy interjúban azt nyilatkozta, nem valószínű, hogy megjelenik a Millennium-trilógia (A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik, A kártyavár összedől) folytatása. A három regényt jegyző Larsson 2004-es halála előtt ugyan valóban a negyedik részen dolgozott, de nem írt meg beőle annyit, hogy azt bármilyen formában is ki lehessen adni.

A BBC4 rádiónak adott interjújában Garielsson elmondta, hogy istenigazából csak a regény eleje van készen, a kézirat úgy 200 oldalas lehet. "Jól ismertem Stieg munkamódszerét, így majdnem biztos, hogy ez a 200 oldal sem koherens egész, hanem inkább történetszálak, ötletek halmaza. Stieg nagyon spontán író volt, a jeleneteket úgy írta meg, ahogy eszébe jutottak, és csak később rendezte össze a meglevő anyagot. Ez így nem kiadható."

A Larsson családjával jelenleg éppen perben álló nő (az író örökségén vitatkoznak) korábban azt pedzegette, hogy lehet szó a folytatásról. A könyveket kiadó Alfred A. Knopf kiadó képviselője már akkor is azt nyilatkozta, hogy erre csak az író testvére és apja, azaz jogos örökesei adhatnak felhatalmazást, márpedig ez eddig még nem történt meg.

Larsson nem érhette meg a Millennium-trilógia sikerét, a könyvek kiadásukkor csak közepes sikernek számítottak, de mióta Hollywood is érdeklődni kezdett irántuk, Larsson művei már 18 millió dollárt termeltek. A trilógiából a svédek már forgattak három, egészen élvezetes filmet, az első rész hollywoodi remake-je hamarosan látható lesz a mozikban.