Rafael
19 °C
33 °C

A Twitter miatt zárt be a brit nyelvművelők társasága

2012.06.05. 13:07

Rossz idők járnak a brit grétsylászlókra és balázsgézákra, mert negyven évi működés után hétfőn június 30-i hatállyal felfüggesztette működését a Queen's English Society (QES) – írta a Guardian. Az angol nyelv ápolására alakult társaság azzal indokolta önfelszámolását, hogy az SMS és a Tweet korában senkit sem érdekelnek már a nyelvtani szabályok. A társaság idei éves taggyűlésen már csak 22-en vettek részt, a levezető elnök ezt követően tette meg a szűkszavú bejelentést a feloszlásról. Rhea Williams elkeseredetten mondta, hogy hiába próbáltak új elnököt, alelnököt, igazgatót, honlapkarbantartót és titkárt választani, senkit nem érdekelt a részvétel. A döntéssel a QES nyelvművelő lapja, a Quest magazin is megszűnik

A társaság az írt és beszélt angol nyelv minőségének megőrzéséért dolgozott, és annak érdekében indított kampányt, hogy a szülők rendszeresen olvassanak gyermekeiknek. A QES a brit nemzeti alaptanterv nyelvtani részeinek kidolgozásában is közreműködött. A felmérések azonban azt mutatják, hogy a twitteléshez és SMS-ezéshez hozzászokott fiatalok képtelenek a nyelvtani szabályok betartására, egy konkrét vizsgálat szerint a nem túl bonyolult „effect” (hatás) szót például az egyetemi hallgatók 80 százaléka képtelen volt helyesen kibetűzni.

Rhea Williams elismerte, hogy a QES mindig is meglehetősen belterjes volt, de a társaság tevékenysége iránti érdektelenség egy általános társadalmi tendenciát is tükröz. „A dolgok és az emberek is folyton változnak” – bölcselkedett az elnökasszony, aki szerint a hagyományos társaságokban való részvétel ma már nem divat. A QES patrónusa, az egykor a Konzervatív Párt színeiben is politizáló Gyles Brandreth optimistábban nyilatkozott, amikor elmondta, az angol nyelv jövője továbbra sincs veszélyben, és a társaság formális megszűnése ellenére a tagok folytatják majd a műkedvelő nyelvművelést.