János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénzt akar a Moncsicsi-Jézus elkövetője

MTI/Index
2012.09.20. 11:15
A 80 éves néni kicsit átfestette Jézust az Ecce Homo című képen, most pedig azt szeretné, ha a templom végre honorálná fáradozását.

Még részesedést is követel a templomi bevételből az a katasztrofálisan tehetségtelen festőnő, aki a legjobb szándékkal, de tönkretett egy Jézus Krisztust ábrázoló festményt Spanyolországban.

Elias Garcia Martinez Ecce Homo című műve az észak-spanyolországi Borja város egy templomának ékessége volt még nedvességtől megviselten is. A gyülekezet egy idős tagja, a 80 éves Celia Gimenez nem nézte tétlenül a festmény károsodását, és önhatalmúlag restaurálta: úgy átpacsmagolta a művet, hogy az szinte felismerhetetlenné vált, illetve rendkívül primitívvé.

Az alkotás ennek köszönheti viszont világkarrierjét, mivel a röhejessé lett mű látványával a spanyol sajtó az internet révén megajándékozta az emberiség jó részét. Az Ecce Homo - Íme, az ember - cím hamarosan Íme, a majom címre változott - nem alaptalanul, mivel a kéretlen restaurátor munkája alapján "nem ismer se Istent, se embert" színvonalon és szenvedéllyel alkot.

A közröhejnek köszönhetően azután felszökött a templom látogatottsága - sokan akarták eredetiben is élvezni a művet. A nagyon naiv restauráló erre vérszemet kapott, és részesedést követel a templom bevételéből azzal érvelve, hogy a forgalom neki köszönhetően ugrott meg. Közölte, hogy ügyvédeket fogadott. Az Ars Technika című spanyol lap úgy tudja, hogy négy nap alatt több mint félmillió forintnak megfelelő bevételre tett szert a templom a látogatók révén, és tulajdonosai szintén ügyvédeket fogadtak a bevétel védelmében.

"Még jó, hogy Gimenez nem követel pénzt szerzői jogdíj címén a netezők millióitól is" - idézte a spanyol lapot a Yahoo amerikai hírportál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!