Elhunyt Lehoczki Károly karikaturista

2012.11.19. 11:34

Hétfő hajnalban elhunyt a rákkal küzdő Lehoczki Károly karikaturista, a MÚOSZ Karikaturista Szakosztályának egyik alapító atyja, a Kistehén Tánczenekar dobosa, írja egy családhoz közel álló forrásra hivatkozva a Velvet. CZKI-szignóval ellátott karikatúriával több nemzetközi és hazai szakmai elismerésben részesült, díjazta belga Eurokartonale, a Coca Cola, a MÚOSZ és a magyar Külügyminisztérium is.

Az 55 éves, jellegzetes rajzstílusú, fanyar humorú művész pályatársaihoz hasonlóan a Ludas Matyinál kezdte a karrierjét, de nem a nagy múltú vicclap rendszerváltás utáni jogutódjában, az Új Ludasban, hanem a Hírlapkiadónál Dluhopolszky László és Szuhay Balázs által szerkesztett, MDF-párti Ludas Matyiban. 1996–1999 között a Spán Gábor vezette Ludas Matyi művészeti szerkesztője és rajzolója volt a lap megszűnéséig.

A Blikkben még a múlt héten is jelent meg tőle Bélám beszól-képregény, de a Lehoczki-rajzok rendszeresen felbukkantak az elmúlt 20 évben a Hócipő, a Népszabadság, a Népszava és a Kretén mellett a Magyar Nemzet hasábjain is. Sőt, hócipős munkássága ellenére 1996-ban Lehoczki egy díjat is kapott a jobboldali napilaptól egy pályázaton elért 2. helyezésért.

„Ha valami disznóság volt akár a baloldalon, akár a jobb oldalon, megrajzolta. Sosem volt párttag, nem húzott egyik irányba sem – emlékezett vissza régi barátjára és kollégájára a Ludas Matyiba szintén rajzoló Gyöngy Kálmán, aki jelenleg a vicclap online verzióját szerkeszti. – Nagyon le vagyok sújtva. Három hete beszéltünk, és még akkor sem mondta, hogy beteg. 13 évvel fiatalabb volt nálam." Gyöngy szerint Lehoczki Károly volt itthon az egyik legjobb karikaturista. „Autodidakta módon, 34 éves korában kezdett el rajzolni, de villámgyorsan beilleszkedett a Ludas Matyi-csapatba. Így azonnal leigazolták a Hócipőhöz, ahol évekig ő határozta meg rajzilag az újság karakterét."

A keceli születésű Lehoczki Károlyt a gyakran összekeverik egy másik kedvelt magyar karikaturistával, a 2007-ben elhunyt Lehoczki Istvánnal, aki a Leho művésznevet használta a Ludas Matyiban és a többi vicclapban. Göngy Kálmán így emlékezett vissza a névazonosságra: "Lehoczky István ismertebb karikaturista volt, fel is hívta egyszer Károlyt, hogy változtasson nevet, mert nem lehet két Lehoczki."

Lehoczki Károly a rajzolás mellett olyan kultzenekarokban dobolt, mint a Kontroll Csoport, a Balkán Tourist, az Új Nem, a Kistehén Tánczenekar és az Ur Knall. Az elhunyt művész munkásságáról november 23-án, pénteken 17 órától a kArton Galériában is megemlékeznek karikaturista kollégái a Karikatúra Akadémia soron következő rendezvényén.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport