Depardieu átérezheti a szabadság szellemét

2013.01.18. 18:27

Egy Moszkva melletti faluban építtet „szép, nagy” faházat az orosz állampolgárságot megszerző Gérard Depardieu. A Komszomolszkaja Pravda című lap pénteki száma szerint a színész 90 ezer euróért vásárolt egy fél futballpályányi telket az orosz fővárostól 30 kilométerre délre fekvő Belije Sztolbi településen, ahol a Goszfilmofond orosz filmalapnak van egy szigorúan őrzött lakóparkja nyolc házzal és friss tejet, húst adó saját farmmal.

Depardieu egy barátját, a filmarchívum igazgatóját, Nyikolaj Borodacsevet kérte meg, hogy építtessen neki „egy szép, nagy házat, természetesen fából”. Az igazgató szerint a hobbihorgász Depardieu-t főleg az ragadta meg, hogy a faluban van egy tó, tele vadkacsával, és egy repülőtér is található a közelben. A 64 éves színésznek a Moszkvától 500 kilométerre keletre fekvő Mordvinföldön is felajánlottak ajándékba egy tetszése szerinti lakást vagy erdei házat, sőt felajánlották neki a köztársaság betöltetlen kulturális miniszteri posztját is, amit visszautasított, Borodacsev szerint arra hivatkozva, hogy ő az egész világnak a kulturális nagykövete.

A régió kormányzójának küldött, a szaranszki kormány honlapjára a héten fordításban feltett levelében Depardieu dicsérte „az orosz lélek nagyságát” és közölte, alig várja, hogy visszatérhessen Mordvinföldre, átérezhesse „a szabadság szellemét” és találkozhasson az egyszerű orosz emberekkel, sétálhasson a nyírfaerdőkben, minthogy imádja a nyírfát, amiben szerinte megtestesül az orosz lélek. A színész közölte Vlagyimir Volkov kormányzóval, hogy az ő személyes nagykövete lesz a világban, és hálálkodott neki a lehetőségért, hogy kimondhatja a számára mindig nehezen kiejthető „lélek” és „szeretet” szavakat.

Depardieu január 6-án járt a 26 ezer négyzetkilométeres, 900 ezer lakosú orosz tagköztársaságban, egy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin elnöktől Szocsiban átvette az orosz útlevelét. Szaranszkban található a 18. század legnagyobb orosz parasztfelkelését vezető Jemeljan Pugacsov szobra, és Depardieu tervei között szerepel egy Pugacsovról szóló film elkészítése.