Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Alföldi nem enged, megrendezi a Mephistót

2013.02.01. 17:15
Alföldi Róbert nem enged: a Nemzeti Színház következő igazgatójának, Vidnyánszky Attilának a kérése ellenére is a meghirdetett műsorhoz tartaná magát, és májusban megrendezi a Mephistót, nyilatkozta az ATV egyik műsorában. A beszélgetés kivonatát a szinhaz.hu is lehozta.

Az ATV interjújában Alföldi Vidnyánszky korábbi nyilatkozatára is reagált, miszerint a Nemzeti egy liberális közönség által kedvelt színház. „Én egy művészeti intézmény vezetője vagyok, nem egy politikus. Nem nézem azt, hogy a hozzánk járó nézők milyen politikai beállítottsággal rendelkeznek, tehát nem értem ezt a mondatot” – közölte Alföldi. Vidnyánszky korábban kifejtette: "Azzal is el kell majd számolni, hogy a szakma a jelenlegi társulat egy sor tagjával elhitette, hogy kimagasló tehetség. De ha esetleg kikerülnek a Nemzetiből, a szakma be fogja őket árazni". Alföldi a műsorban nem tartotta szerencsésnek kollégája kommunikációját. A felvetésre, miszerint Vidnyánszkyt az ő ellenében választották meg, megjegyezte: „Én nem harcolok. Nem én csinálom a kultúrharcot. Én végzem a dolgomat".

A műsorvezető emlékezette az igazgatót Kerényi Imre nyilatkozatára is, miszerint „Ide a bökőt, hogy Alföldi kap egy színházat”. „Problémája lesz a tanár úrnak a bökővel, azt kell, hogy mondjam” – reagált Alföldi Róbert, aki elárulta, nem pályázik színházra és úgy vélte, ez nem az a kor, amely megteremti a folytatás lehetőségét számukra.

Bár Vidnyánszky arra szólította fel, ne vigye színre a Mephistót, Alföldi nem enged a kérésnek: „Nem tartom normálisnak, hogy emberek tárgyalnak egymással négyszemközt, vagy hatszemközt és mielőtt megállapodás születne, a sajtóhoz fordulnak. Akceptálható Vidnyánszky kérése, de az is akceptálható, hogy június elsejéig én vezetem az intézményt" – szögezte le az igazgató, aki minden nézőnek megköszönte a színház iránt tanúsított érdeklődést. Szerinte közönség a színházra kíváncsi, nem a jelenlegi kormány ellen demonstrált azzal, hogy hétfőn megrohamozta a jegypénztárakat.

Alföldi Róbert egyébként pénteken nyílt levélben köszönte meg a jegyvásárlóknak a hétfői hóban fagyoskodást. A szinhaz.hu. a levelet teljes terjedelmében leközölte:

Kedves Nézőink!

Mind a magam, mind pedig az egész társulat nevében, megtisztelve és őszinte örömmel szeretném megköszönni azt az érdeklődést, amivel a Nemzeti Színház előadásait látogatják. Manapság, ebben a teljesen átpolitizált kulturális és közéletben igazán felemelő, hogy Önök ennyire kíváncsian, nyitottan és értő figyelemmel fordulnak előadásaink felé, szem előtt tartva a művészet, a színház erejét és szabadságát a napi politikai csatározások ellenére.

Külön köszönöm a kitartó sorban állást, és azt, hogy a nagyon nehéz gazdasági körülmények között is, forintjaikat nemzetis jegyekre költik. Lehet hóesés, fagy és hideg, Önök nem adják fel, hogy bejussanak hozzánk egy-egy előadásra. Ez az, ami igazán visszaigazolja a munkánkat, a nagyon pozitív hazai és nemzetközi kritikai fogadtatás mellett. A társulat szakmai hitelességét leginkább a nézők töretlen érdeklődése mutatja. Az Önök elismerése ad erőt fiatal pályakezdő vagy akár Kossuth-díjas művészeinknek, hogy méltó módon, felelősen tudjuk továbbra is képviselni a magyar nemzeti kultúrát, ahogy - meggyőződésem szerint - eddig is tettük.

Az emberi erőforrások miniszterével, Balog Zoltán miniszter úrral történt megállapodásunk értelmében 2013. június 30-ig, szerződésem lejártáig, én vezetem a Nemzeti Színházat. A korábban meghirdetett programjainkat és bemutatóinkat megtartjuk, a rendelkezésre álló forrásokat a lehető leghatékonyabban és a takarékosságot maximálisan szem előtt tartva fogjuk felhasználni. Az új vezérigazgató úr munkájához segítséget nyújtva, a miniszter úr által kinevezett miniszteri biztossal együttműködve, európai módon veszek részt a Nemzeti Színház átadásában. Ahogy azt a lelkiismeretem és a felelősségérzetem is diktálja.

Szívből köszönjük mindannyian azt, hogy minden este különleges ünnep a Nemzeti Színházban. Várjuk továbbra is visszajáró és új nézőinket előadásainkon.

Tisztelettel és barátsággal:
Alföldi Róbert
a Nemzeti Színház főigazgatója
Budapest, 2013. február 1.