Nehezebb lesz kirabolni a Louvre látogatóit

2013.04.11. 16:37
Rendőrségi erősítéssel nyitott ki újra a párizsi Louvre, miután a zsebtolvaj-invázió ellen fellázadt múzeumőrség sztrájkja miatt bezárt.

Csütörtökön 20 rendőrrel egészült ki a szokásos Louvre-személyzetet, hogy távol tarthassák az egyre népesebb és erőszakosabb zsebeseket. Az évi 10 millió látogatót fogadó múzeumban 1000 biztonsági őr dolgozik, közülük egy időben legalább 470 ellenőrzi a termeket, egyre kiábrándítóbb eredménnyel. A Louvre-alkalmazottak szakszervezete szerint ugyanis a zsebesek egyre pofátlanabbak, leköpdösik, fenyegetik, sértegetik, ütlegelik az őröket, akik egyre tehetetlenebbek.

A főként kelet-európai fiatalokból álló bűnbandák azt használják ki, hogy 26 éven aluli fiatalok ingyenesen léphetnek be a múzeumba. Az őrök szerint a fiatalkorú tolvajok harmincasával lepik el az intézményt, és még ha el is fogják őket, a rendőrségi őrizetből hamar szabadulva néhány nap múlva újra gátlástalanul fosztogatják a látogatókat, sőt magukat az alkalmazottakat is.

"A Louvre-ban és a turisták által látogatott többi párizsi belvárosi helyszínen mindig is voltak zsebtolvajok, de másfél éve egyre többen vannak, egyre erőszakosabbak és egyre rafináltabbak. Semmi sem állíthatja meg őket" - mondta az AFP-nek Sophie Aguirre biztonsági őr, szakszervezeti aktivista. Az őrök elmondták azt is, hogy vasárnap például a Louvre-ban ki kellett üríteni az egyik termet, miután egy már jól ismert zsebes pár furakodott be.

A Louvre igazgatósága decemberben feljelentést tett az ügyészségen a tűrhetetlenné vált helyzet miatt, mellékelve 150 meglopott látogató tanúvallomását. A szerdai sztrájk nyomán Aurélie Filippetti kulturális miniszter megígérte, hogy kapcsolatba lép Manuel Valls belügyminiszterrel a Franciaország idegenforgalmi imázsát rontó áldatlan helyzet megszüntetése érdekében. A rendőrség egyelőre erősítést küldött a múzeumba, amely elrendelte a már lefülelt zsebtolvajok kitiltását a múzeumból, és rendészeti átszervezést is kilátásba helyezett. A Louvre-ban legutóbb 2009-ben volt sztrájk, az több napig tartott.