Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Amputálták Angelina Jolie melleit

2013.05.14. 08:49
A színésznő anyja mellrákban halt meg, egy mutáns gén miatt Jolie-nak is nagy esélye volt a rákra. Nála még nem alakult ki a betegség, megelőző műtétet és mellimplatátumokat kért. Erősnek érzi magát, hogy meghozta a döntést.

Orvosai szerint 87 százalék esélye volt mellrákra és szintén komoly esélye volt petefészekrákra, de a betegség még nem alakult ki nála. „Úgy döntöttem, hogy amennyire csak lehet lecsökkentem a betegség kockázatát” – a BBC szerint a színésznő ezzel indokolta a döntését.

„Anyám egy évtizeden keresztül küzdött a rákkal és ötvenhat évesen halt meg” – írja a színésznő. A hatgyermekes anya reméli, hogy a személyes története segít más nőknek is megküzdeni a betegséggel. A beavatkozás februárban kezdődött és április végén fejeződött be. A műtétek során Angelina Jolie mellimplantátumokat kapott, miután az orvosok kioperálták a veszélyeztetett szöveteket.

„Erősnek érzem magam, hogy meghoztam ezt a komoly döntést, és ez egyáltalán nem csökkenti a nőiességemet. Arra bíztatok minden nőt, különösen akiknek a családjában előfordult a mellrák, vagy a petefészekrák, hogy forduljon olyan orvoshoz, aki át tud segíteni ezen a nehéz életszakaszon és segít megalapozott döntést hozni” – mondta.

Jolie a BRCA1 gén mutáns változatával rendelkezik, amely komolyan növeli a mellrák és a petefészekrák kockázatát. A színésznő a megelőző masztektómia mellett döntött, ezzel 87-ről öt százalékra csökkentette a mellrák kialakulásának esélyét. A színésznő a műtéti beavatkozás részleteit is megosztotta: február 2-án először a mellbimbók mögött húzódó tejcsatornák gyulladását zárták ki, és az eljárás során vérbőséget idéztek elő ezen a területen. A komoly operációra, a mellszövetek eltávolítására két héttel később került sor. "Olyan volt, mint egy sci-fi jelenet" - fogalmazott, és hozzáfűzte, hogy további kilenc hét elteltével egy harmadik műtéttel állították helyre a melleit és kapott mellimplantátumokat.

A színésznőt a népszerűsége miatt valószínűleg sokan követni fogják: a CNN reggeli műsorát vezető Zoraida Sambolin például az Angelina Jolie műtétjével foglalkozó adásban vallotta be, hogy ős maga is mellrákban szenved, és mindkét mellét el kell távolítani, de a hollywoodi híresség önként vállalt operációja most nagyon megkönnyítette neki a döntést.

Angelina Jolie régóta támogat humanitárius tevékenységet, az ENSZ különmegbízottja. A február óta tartó műtét-sorozat alatt is meglátogatta a Kongói Demokratikus Köztársaságot, hogy felhívja a figyelmet a szexuális erőszakra.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek