János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amputálták Angelina Jolie melleit

2013.05.14. 08:49
A színésznő anyja mellrákban halt meg, egy mutáns gén miatt Jolie-nak is nagy esélye volt a rákra. Nála még nem alakult ki a betegség, megelőző műtétet és mellimplatátumokat kért. Erősnek érzi magát, hogy meghozta a döntést.

Orvosai szerint 87 százalék esélye volt mellrákra és szintén komoly esélye volt petefészekrákra, de a betegség még nem alakult ki nála. „Úgy döntöttem, hogy amennyire csak lehet lecsökkentem a betegség kockázatát” – a BBC szerint a színésznő ezzel indokolta a döntését.

„Anyám egy évtizeden keresztül küzdött a rákkal és ötvenhat évesen halt meg” – írja a színésznő. A hatgyermekes anya reméli, hogy a személyes története segít más nőknek is megküzdeni a betegséggel. A beavatkozás februárban kezdődött és április végén fejeződött be. A műtétek során Angelina Jolie mellimplantátumokat kapott, miután az orvosok kioperálták a veszélyeztetett szöveteket.

„Erősnek érzem magam, hogy meghoztam ezt a komoly döntést, és ez egyáltalán nem csökkenti a nőiességemet. Arra bíztatok minden nőt, különösen akiknek a családjában előfordult a mellrák, vagy a petefészekrák, hogy forduljon olyan orvoshoz, aki át tud segíteni ezen a nehéz életszakaszon és segít megalapozott döntést hozni” – mondta.

Jolie a BRCA1 gén mutáns változatával rendelkezik, amely komolyan növeli a mellrák és a petefészekrák kockázatát. A színésznő a megelőző masztektómia mellett döntött, ezzel 87-ről öt százalékra csökkentette a mellrák kialakulásának esélyét. A színésznő a műtéti beavatkozás részleteit is megosztotta: február 2-án először a mellbimbók mögött húzódó tejcsatornák gyulladását zárták ki, és az eljárás során vérbőséget idéztek elő ezen a területen. A komoly operációra, a mellszövetek eltávolítására két héttel később került sor. "Olyan volt, mint egy sci-fi jelenet" - fogalmazott, és hozzáfűzte, hogy további kilenc hét elteltével egy harmadik műtéttel állították helyre a melleit és kapott mellimplantátumokat.

A színésznőt a népszerűsége miatt valószínűleg sokan követni fogják: a CNN reggeli műsorát vezető Zoraida Sambolin például az Angelina Jolie műtétjével foglalkozó adásban vallotta be, hogy ős maga is mellrákban szenved, és mindkét mellét el kell távolítani, de a hollywoodi híresség önként vállalt operációja most nagyon megkönnyítette neki a döntést.

Angelina Jolie régóta támogat humanitárius tevékenységet, az ENSZ különmegbízottja. A február óta tartó műtét-sorozat alatt is meglátogatta a Kongói Demokratikus Köztársaságot, hogy felhívja a figyelmet a szexuális erőszakra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!