Jövő héten kaphatnak fizetést a nemzetisek

2013.06.06. 16:30

A jövő héten utalhatnak 250 millió forint állami támogatást a Nemzeti Színház működtetésére - értesült az Inforádió. A Nemzeti Színház egy neve elhallgatását kérő dolgozója múlt héten juttatta el szerkesztőségünkbe azt a fényképet, amin állítása szerint Alföldi Róbert, a színház vezérigazgatója által kihirdetett információk láthatók.

A levél lényege, hogy bár a szükséges feltételeket a színház határidőre teljesítette, az intézmény működéséhez elengedhetetlen állami támogatásról szóló szerződést nem írták alá. Az átmeneti időszakra szóló "áthidaló támogatásból" utoljára 2013. március 5-én kapott a színház, és bár az áprilisi és májusi költségeket még fedezték a megtakarítások, júniusra a Nemzeti pénze elfogyott, így a június elején esedékes munkabéreket és a fennálló tartozásokat "sajnos csak a támogatás megérkezését követően" tudják kiegyenlíteni.

A tárca most közölte, a színház év elején megkapta a 2013-as támogatás három havi részletét. Az idei támogatás fennmaradó részének kifizetéséhez el kellett számolni a tavalyi támogatással, ezt nemrég fogadták el. A közlemény szerint Halász János államtitkár hétfőn aláírta a szerződés rá vonatkozó részét, ezt Alföldi Róbert igazgató ma teszi meg. Ha ez megvan, a minisztérium jövő héten utalja az idei működési támogatás következő részletét, csaknem 250 millió forintot.

A tárca szerint feszes gazdálkodás mellett nem állhat elő olyan helyzet, hogy a Nemzeti Színház ne tudja kifizetni a munkavállalói június hónapban esedékes munkabérét. A minisztérium arra a kérdésre nem válaszolt, hogy miért nem kötötték meg korábban a támogatási szerződést.