Kulka leköpte a laptopját Kerényit hallva

2013.06.06. 11:21

Leértünk a gödör aljára - állítja Kulka János, a Nemzeti Színház a jövő évadtól a Katonába szerződő művésze. Kulka a szabadföld.hu-nak adott interjújában hozzátette, hogy szerinte ennél lejjebb már nem lehet jutni közbeszédben, szóhasználatban, a Nemzeti Színház évek óta tartó gyalázásában. Így elérkezettnek látta az időt, hogy magyar állampolgárként hangot adjon az undorának.

Ahogy az Index beszámolt róla, Kulka János Kerényi Imrének címzett nyílt levelében mondta le a Nemzeti Színházban korábban elvállalt szerepét a Sirály című darabban. Döntését amiatt a kikerült videó miatt hozta meg, amelyben Kerényi a Nemzeti új igazgatójával, Vidnyánszky Attilával tartott beszélgetésen azt mondta: Vidnyánszky új színháza „nem a buzikról fog szólni”.

"Furcsa szembesülni azzal, hogy a mai Magyarországon milyen sokan élnek megfélemlítve, vagy egyszerűen csak azt gondolják, hogy nekik félniük kell. Pedig semmi mástól, csak saját magunktól kell félni, mert lapítunk és szó nélkül tűrünk. Ha egy ismert művész arra kényszerül, hogy bizonyos témában közzétegye a véleményét, azzal másoknak is hitet, erőt tud adni" - közölte Kulka.

Elmesélte azt is, hogy amikor meghallotta az ominózus mondatokat, leköpte a laptopját. "Éjszakai internetezés közben jelent meg előttem ápolt frizuráját tologatva, hasig kigombolt fehér ingben. Persze magammal szúrtam ki, takaríthattam a monitort. Aztán félretettem az indulataimat és megírtam a levelet. Nem akartam elragadtatni magam, igyekeztem visszafogottan fogalmazni. De nem tűrhetek tovább, hiszen a megszólaló minden határon túl ment, mérhetetlenül ócska és hazug csúsztatásokkal minősítette a Nemzetiben végzett ötéves munkánkat" - fűzte hozzá.

Kulka szerint ideje lenne végre elindulnia valamiféle párbeszédnek az árok két szélén álló tábor közt. "Még mielőtt végleg rámegy az ország erre. Nem tudom persze, miről lehetne beszélgetni. Kerényi Imrével összehoztak már egy tévéműsorban, elég reménytelen vállalkozás volt. Egy fontos megjegyzés azonban elhangzott tőle, mégpedig az, hogy mivel a nemzeti kultúra jobboldali képviselői nyolc évig nem jutottak lehetőséghez, a balliberális oldal számára hét szűk esztendő következik. A hatalom természetrajza ilyen bestiálisan egyszerű".