Idén is zöldséges nyeri a művészeti díjat?

2014.01.07. 18:50

Tavaly az alternatív művészeti elismerés egyik kategóriájában egy olyan zöldségüzlet nyert, ami este kiállítóhely. Idén újra, már negyedik alkalommal keresik a Katalizátor művészeti díj lehetséges győzteseit. Idén a díjazók azt vizsgálják, hogy miként képes hatni a művészet a társadalmi folyamatokra. A február 9-i díjátadón (a Trafóban) két díjat osztanak ki.

Katalizátor-díj 2013

A Motor kategória díját olyan bevált gyakorlatok és új kezdeményezések kaphatják, amelyek sokat tesznek azért, hogy "a társadalmilag elkötelezett művészet új megközelítéseket találjon". A Művészet kategóriában pedig "társadalmilag elkötelezett művészeti projektek" indulhatnak. Vagyis olyanok, akik nem elefántcsont-toronyban művészkednek, hanem a való világban élnek és dolgoznak. (A nyertesek tavaly a Société Réaliste művészcsoport által tervezett díj mellett 500-500 ezer forintot is kaptak - a Societé Réaliste egyik tagjával, Gróf Ferenccel készült interjúnkat itt olvashatják.

A demokrácia teljes: január 17-én Nyitott Fórumot rendeznek a MÜSZI-ben, amelynek célja, hogy meghatározza a Művészet kategória díjazási szempontjait, és egyúttal szűkítse a 2013-as Katalizátor-díjra esélyes projektek körét.