no

Magyar színdarabot mutatnának be Londonban

2014.09.08. 14:55

Magyar Éva évek óta él Londonban, miután alternatív színészként és táncosként egyre kevesebb lehetősége volt itthon. A semmiből kellett újra felépítenie magát közel az ötvenhez, akcentussal, de végül sikerült neki: az utóbbi időben olyan neves társulatokkal játszott együtt, mint a National Theather vagy a The Royal Shakespeare Company. Sőt játszott az egyik X-Men-filmben is Kevin Baconnel. Magyar Éva nemrégiben egy saját darabot is írt Marlene címmel, amelyben az elmúlt öt, Londonban töltött év tapasztalatát sűríti egy előadásba, sok-sok zenével és tánccal. Az egyszemélyes színdarab egy olyan időutazás, ami Marlene Dietrich életén át a múlt század húszas éveiből indulva jut el a jelenig. Magyar Éva saját elmondása szerint azt szerette volna, ha a bevándorlókról szóló vitában végre azok is hallatják a hangjukat, akikről ez a vita szól. A darab üzenete leginkább az, hogy soha ne adjuk föl, hiszen minden körülmények közt megtalálhatjuk a saját utunkat.

Saját bevallása szerint Magyar Évát is meglepte, hogy mennyire nyitottak voltak az angolok is a Marlene című előadására, hatalmas sikerrel futottak a bemutató előadások, a népszerűséget látva a Soho Theatre műsorra is tűzné a darabot, amennyiben az előadást saját maguk megfinanszírozzák. A próbateremhez, a jelmezhez, a zenészekhez azonban pénzt kell, Magyar Éva ezért közösségi gyűjtésbe kezdett az interneten, annak érdekében, hogy a Marlene műsorra kerülhessen Londonban. Ha ez megvalósul, akkor ez lehetne az első magyarok által írt és rendezett darab Londonban, amiben ráadásul egy magyar színésznő szerepel. A londoni előadás megszületését ezen a linken lehet támogatni, már 5 fontnak is nagyon örülnek az előadás alkotói.

A Marlene-nek van magyar változata is, ami most itthon is látható volt négy estén keresztül a Katona József Színházban. A két előadás egyébként nem teljesen ugyanaz, Magyar Éva más-mást hangsúlyoz a két előadásban, hiszen a két országban eltérőek a lényeges társadalmi kérdések.

Marlene from Eva Magyar on Vimeo.

Mindenki jó fej lehet

Többször kiderült már, hogy a közösségi finanszírozás rendszere nagyon jól működik, több magyar projekt született meg annak köszönhetően, hogy az érdeklődő emberek áldoztak rá egy kis pénzt a sajátjukból. A közösségi finanszírozás azért is tud jól működni, mert mi már egy ezresért nagyon jó fejnek érezhetjük magunkat, miközben sok-sok ezres, pont összehozza azt a pénzt, ami az adott projektból hiányzik. Így jött össze a pénz például a Menjek/Maradjak című, londoni magyar emigránsok életét bemutató dokumentumfilm előkészítésére, ahol a szükséges ezer font alig tíz nap alatt össze is gyűlt. De közösségi finanszírozással valósul meg a Balaton Method című projekt is, ami a Kodály Method kezdeményezése, egy nagy balatoni zenés road movie, amelynek a forgatása jelenleg is tart.