Ehetővé váltak a szavak

2014.11.17. 15:39

Örülök, hogy ehetővé válnak a szavaim

mondta Erdős Virág költő arról a hétfőn induló jótékonysági akcióról, amiben 58 másik író, költő, színész, rendező mellett ő is részt vesz. A december 6-ig tartó akció lényege, hogy a művészek Budapesten, az Írók Boltjában kézírásos szavukat adják ételért. Vagyis, aki szeretne például egy Závada Pál, Kukorelly Endre vagy egy Parti Nagy Lajos kézirat tulajdonosa lenni, az ennivalóért megveheti, akár szavanként is.

Egy szó ára három darab konzerv vagy 10 kiló liszt, rizs, száraztészta. Aki egy teljes műre vágyik, annak 30 kiló lisztet, rizst vagy száraztésztát kell letennie. Voltak művészek, akik rajzoltak, ezeket 60 kiló élelmiszerért lehet megvenni, de eladó Ady Endre egy volt szerelmének képeslapja is, szintén 60 kiló ételért.

Az összegyűlt ennivalót Magyarország egyik legnagyobb szegényiskolája, az abaújkéri Wesley János Többcélú Intézmény óvodásai és tanulói kapják. Scipiades Erzsébet újságíró, az akció szervezője elmondta, hogy 84 környező településről járnak ide gyerekek, sokan szinte csak itt kapnak enni. Az iskola egy több mint 30 éves busszal gyűjti össze naponta a gyerekeket a falvakból, többségük másképp nem is tudna bejárni. Üzemeltetnek egy családi napközit is, hogy a fiatal szülők is befejezhessék a tanulást. Az újságíró szerint az ide járók némelyike annyira szegény, hogy a csecsemőket pelenka helyett újságpapírban hozzák be. A szervezők kiemelték:

nemcsak Afrikában van gyerekéhezés, hanem itthon is

Závada Pál író szerint a pár mázsa összegyűjtött élelmiszer mellett az akció hozadéka lehet, hogy "többet beszélünk erről a rettenetes szégyenről, ami a gyerekéhezés". Parti Nagy Lajos szerint "mindannyian nevetségesek vagyunk, az egész művészet, az egész szegénységkutatás az, mert érdemben változtatni nem tud a világ menetén. De ennél csak az lenne nevetségesebb, ha ezek az apró gesztusok is elmaradnának". (A német Bertelsmann Alapítvány nemrégiben ismertetett összehasonlító vizsgálata szerint Magyarországon minden harmadik gyerek súlyos anyagi nélkülözésben él. Erről ebben a cikkünkben olvashatnak részletesebben.)

Kik adják a szavukat?

Balla Zsófia, Bán Zsófia, Bagossy László író, színházi rendező, Barnás Ferenc, Bartis Attila, Biró Kriszta színész, író, Boldizsár Ildikó, Cserna-Szabó András, Csillagszálló kulturális utcalap, Csukás István, Dragomán György, Darvasi László, Erdős Virág, Fehér Renátó, Forgách András, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Groó Diana filmrendező, Győrffy Ákos, Háy János, Hajdu Szabolcs filmrendező, Jónás Tamás, Juhász Ferenc, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Lili, Kiss Ottó, Konrád György, Kovács András Ferenc, Krasznahorkai László, Krusovszky Dénes, Kukorelly Endre, Lackfi János, Marék Veronika, Máté Angi, Mirtse Zsuzsa, Terézia Mora, Müller Péter Sziámi, Nádasdy Ádám, Nógrádi Gábor, Parti Nagy Lajos, Podmaniczky Szilárd, Péterfy Gergely, Spiró György, Schein Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szász János filmrendező, Szőcs Petra, Szvoren Edina, Tandori Dezső, Térey János, Tóth Krisztina, Török-Illyés Orsolya színész, Ungváry Krisztián történész, Varró Dániel, Vámos Miklós, Várady Szabolcs, Závada Pál.

Az írók, költők élelmiszergyűjtő akciója nem új. 14 éve kezdődött, amikor még csak húsz író kéziratát árverezték el krumpliért cserébe. Akkor egy mázsa krumpli volt egy kézirat kikiáltási ára, és összesen hat tonnát tudtak gyűjteni. Az eredetileg kiszemelt település MIÉP-es polgármestere azonban megfenyegette őket, hogy kiborítják az adományt, így az végül Gilvánfalván kötött ki. 2005-ben aztán megrendezték Magyarország első szóárverését, akkor már 24 író, költő részvételével. 2010-ben ezt követte egy újabb. Mivel a szervezők szerint az utóbbi másfél-két évben jelentősen megnőtt a szegénységben élő vidéki gyerekek száma, most nem vártak újabb öt évet.

A most adományozó 59 író, költő között a legidősebb a 85 éves Juhász Ferenc költő, a legfiatalabb pedig a 21 éves Kemény Lili, akinek édesapja, Kemény István is benne van az akcióban. Az egyik legnagyobb érdeklődés Csukás István kéziratai iránt szokott lenni, ő idén 70 szóval készül.