Hégető Honorka-díjas lett a kunyhóból bérlakásba költöző Zsolt története

2014 után (tavalyról még biztos megvan a köcsögmentesítés) 2015-ben is Hégető Honorka-díjat nyert az Index. A díjnyertes sorozat Zsolt, a kunyhóból szociális bérlakásba költöző, miskolci kohászati munkásból lett hajléktalan történetét mutatja be. A díjat Horváth Balázs, Iván Róbert és Szilli Tamás vette át a készítők nevében Telenor-székházban.

Patakpartról penészes lakásba

A kunyhót először egy nagyképben mutattuk be, akkoriban Zsolt szó szerint néhány száz méterre lakott a polrovatos Halmos Mátétól (a történet részletesen itt). Videósorozatunk akkor kezdődött, amikor kiderült, szociális bérlakást kaphat Zuglótól. Amikor a nagy napon reggel kicsípte magát egy lavór vízzel, mielőtt bement az önkormányzathoz, nem is sejtette, mennyi buktató jöhet közbe, mielőtt egyáltalán aláírják a papírokat:

Nekem sikerült, ti se adjátok fel

A lakásátvételkor nagyot nézett, amikor először felmérte, hogy mennyi munkával tudja majd felújítani a dohos falakat, felpúposodott parkettát, vagy a penészes vizesblkkot.

A szellőzés az használ sokat.

– javasolta az alpolgármester, aki maga is eljött az átadásra.

Áram sincs, gáz sincs, üdv itthon!

A beköltözéskor a szomszédok azzal riogatták, télen készüljön fel a horribilis fűtésszámlákra, mert a gázt nem lehet bevezetni a házba. A bérleti díj épp azért kedvezményes, mert cserélbe Zsoltnak kell lakhatóvá tenni a helyet. A harmadik részben már Zsolt lánya is segített berendezni a helyet, aki így, apjához bejelentve Pesten tudta folytatni az iskolát.

Ki volt Hégető Honorka?

Tragikusan fiatalon elhunyt tévériporter, műsorszerkesztő. Az ELTÉ-n tanult angol nyelvtanári főiskolai szakon, majd a TV3 műsorait szerkesztette, ahol az elesett emberek sorsával foglalkozó riportokat készített. A hátrányos helyzetű emberek realista bemutatásáért 1999-ben megkapta a Tolerancia-díjat. Ezután évekig a Magyar Televíziónál, egy évig az RTL Klubnál.

Halálát az okozta, hogy a barátja, Dalmy Gáspár ittasan vezette a kocsiját, és olyan súlyos balesetet szenvedtek, hogy Honorka életét már nem lehetett megmenteni. A baleset utáni rendőrségi kihallgatáson a férfi azt vallotta, hogy az újságírónő vezette az autót, majd az eljárás befejezése előtt Brazíliába szökött. 2009-ben, Rio de Janeiro-ban fogta el a rendőrség.

A Hégető Honorka-díjat az RTL Klub által létrehozott Hégető Honorka Alapítvány adja ki évente. A kisebbségekkel és a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó tévéműsorok készítői pályázhatnak rá.

Kutyaszorítóban csótányok és patkányok között

Legutóbb karácsonykor jártunk Zsoltnál, aki az ünnepek alatt is dolgozott, nem tudott leutazni a családjához Miskolcra. Már-már visszavágyott néha a kunyhóba, ahogy szétnézett a dohosodó falakon – mi azóta is kapcsolatban vagyunk vele, folytatás hamarosan!

Ugyanúgy egyedül töltöm a karácsonyt

(A nagykép és a videók alkotói: Halmos Máté, Huszti István, Iván Róbert, Jellinek Dóra, Nagy Dániel, Szabó Péter, Szilli Tamás)  • Hírek
  • Bankszámla