Nem kérünk számlát, ha úgy olcsóbb

20000 cover

Nem fér bele:

  • Megvesztegetés
  • Adóelkerülés
  • Lógás
  • Közüzemi tartozás
  • Szabálytalan parkolás

Ami belefér

  • Letöltés
  • Lakcím-mutyi
  • ÁFA-kerülés
2015.10.26. 12:39

Több mint 17 ezren válaszoltak az Index kérdésére abban a témában, hogy mi fér bele Mutyi-Magyarországon. Mindenféle dologról kérdeztük olvasóinkat, de főleg arra voltunk kíváncsiak, mennyire jellemző rájuk az ügyeskedés . 

Mi fér bele Mutyi-Magyarországon?

Az volt az előfeltevésünk, hogy nehéz tisztességesen megélni Magyarországon, így aztán a jobb életminőség érdekében egyre többen próbálkoznak különféle trükkökkel. Pénzt adunk a vizsgabiztosnak, hogy átmenjünk a vizsgán, papíron másik kerületbe költözünk, hogy jobb iskolába járhasson a gyerek, és nem kérünk a számlát a mosógépjavításról, mert így olcsóbb. De mi fér bele? Hol van a határ, amire már azt mondjuk, hogy ezt nem szabad, és mi az, ami nem is számít csalásnak a fejünkben, csak egy kis ügyeskedésnek?

A kérdőív teljesen anonim volt, a válaszokat semmilyen formában nem tudjuk beazonosítani, csak kíváncsiak voltunk, és megdöbbentő eredményeket kaptunk. A nyolc fontos kérdésben nyolc dolog derült ki olvasóinkról. 

A kérdőív önbevalláson alapult, de azért azt feltételezzük, hogy még egy ilyen kényes témában is mindenki az igazat mondta. Az egész egyébként onnan jutott eszünkbe, hogy november 8-án kezd az HBO-n az Aranyélet című sorozat, ami egy család történetén keresztül mutatja be, hogy mindenki ügyeskedik. Kivéve ezek szerint a mi olvasóinkat, akik tényleg csak néhány kivételes esetben nem követik a szabályokat. 

Amit betartunk, és amit nem

Abban például a válaszolók háromnegyede egyetértett, hogy Mutyi-Magyarországon nem fér bele az, hogy pénzt kell adni a vizsgabiztosnak ahhoz, hogy biztosan átengedjen a forgalmi vizsgán. A legtöbben a „nem, nem fér bele, ez a munkája, ezért kapja a fizetését” választ jelölték meg, így csak elenyésző számú Index-olvasóról derült ki, hogy így szerezte volna meg a jogosítványát. 

Az áfát viszont egyáltalán nem tartják igazságos adónak az olvasók, itt a legtöbben bizony nem kérnek számlát, és így nem fizetnek áfát, mert így bizony kevesebbe kerül ugyanaz a szolgáltatás. Egyszerűbb zsebbe fizetni a válaszadók 70%-a szerint, csupán a maradék 30% kér mindig minden helyzetben számlát, és ezek közül is csak kevesebb mint a fele megértő azokkal szemben, akik kényszerűségből választják a feketébb utat. 

Ennek ellenére és ennek némileg ellentmondva az derült ki olvasóinkról, hogy rendesen adóznak. 85%-uk felelte azt, hogy minden adót tisztességesen befizet, igaz, ebből 20%-nak komoly anyagi terhet is jelent, míg a többiek megoldják, hogy így is ki tudjanak jönni a fizetésből. A teszt kitöltőinek mindössze 10%-a állította, hogy másként nem tudna kijönni a fizetéséből, csak úgy, hogy kénytelen adót csalni. Viszont alig néhány olvasónknak van szlovák cége. 

A BKK-nak viszont tényleg bejöttek a jegyautomaták, úgy tűnik, hogy mivel ennyire könnyű jegyet venni, már tényleg ciki lógni a buszon. A legkevesebben azt a választ jelölték be, hogy elvből nem hajlandóak lyukasztani. A válaszadók több mint fele azt jelölte be, hogy mindig lyukaszt és vesz bérletet, 30%-uk azt is szeretné, hogy aki nem vesz jegyet, az bátran gyalogoljon a tömegközlekedés helyett, és csak 20% elnéző azokkal szemben, akiknek mondjuk nincs pénzük a tízezer forintos bérletre. 32% viszont bevallotta, hogy ha csak egy megállót utazik, akkor nem szokott lyukasztani – ez jól jelzi, hogy tényleg van hiba a BKK-rendszerben, ami javításra szorul. 

A letöltésekre vonatkozó kérdéseknél viszont elsöprő többséggel vallották be az olvasók, hogy torrenteznek, ncore-oznak, bithumeneznek, azaz fájlcserélők segítségével jutnak a napi betevő falat kultúrához, legyen szó zenéről, filmről vagy sorozatról. 34 százalék ugyan hozzátette, hogy csak azt nézi így, amikhez másként nem lehet hozzájutni (mi is rendszeresen szemlézzük a Magyarországot elkerülő filmeket, és a Comment:comot is nehéz lenne tartalommal megtölteni, ha csak a hazai televíziók kínálata alapján írnánk). 50% viszont beismerte, hogy „persze, mindent így néz”, hiszen Magyarországon a letöltés egyébként is szürke zónában van: maga a letöltés nem számít illegálisnak, csak a megosztás és a terjesztés. 

Ugyanígy egyetértenek az olvasóink abban, hogy belefér, hogy egy másik lakcímre jelentkezünk be (a szülők és/vagy a gyerekek), annak érdekében, hogy egy jobb, színvonalasabb intézménybe járathassuk a gyereket. Olvasóink 85% szerint ez egy olyan ügyeskedés, ami még oké, hiszen a gyerek mindennél fontosabb. 

Az áramlopást viszont egy emberként ítélik el az olvasóink, mindenki szem előtt tartja azt, hogy a számlái legyenek időben befizetve, az olvasóink saját bevallása szerint 85%-uknak ez minden hónapban sikerül is, és csak 15% próbál trükközni annak érdekében, hogy hónap végére is maradjon valami a pénztárcában, ezért előfordulhat, hogy néha egy-két számlával elcsúszik.

A szabályos parkolásra vonatkozó kérdésünket 20% eleve nem is tudta megválaszolni, mivel nincsen kocsija, így nem szokott parkolni. A többiek (70%) viszont ha csak tehetik, szabályosan parkolnak, igaz, egy részüket még így is állandóan megbüntetik, még akkor is, ha próbálnak mindig mindent a szabályok betartásával intézni, néha nehéz kiigazodni a táblákon és a kiegészítéseken. Alig néhányan vallották be, hogy szoktak szabálytalanul parkolni, de többen voltak, akik azért, mert nem foglalkoznak ezzel, mint azok, akik szégyenkeznek egy-egy szükségszerű tilosban parkolás miatt. 

Összefoglalva:

Nem fér bele:

  1. Megvesztegetés: nem adunk pénzt a vizsgabiztosnak a jobb eredményért.
  2.  Adóelkerülés: nem félünk az adóbevallástól, fizetjük a járulékokat.
  3. Lógás: mindig lyukasztunk a buszon.
  4. Közüzemi tartozás: befizetjük a számláinkat időben, bár néha nehéz a hó vége.
  5. Szabálytalan parkolás: szabályosan parkolunk.

Ami belefér

  1. Letöltés: minden filmet és sorozatot letöltve nézünk.
  2. Lakcím-mutyi: szemrebbenés nélkül jelentkezünk át másik kerületbe a gyerek miatt.
  3. Áfakerülés: nem kérünk számlát a mosógépszerelőtől, ha úgy olcsóbb.