Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kérünk számlát, ha úgy olcsóbb

20000 cover

Nem fér bele:

 • Megvesztegetés
 • Adóelkerülés
 • Lógás
 • Közüzemi tartozás
 • Szabálytalan parkolás

Ami belefér

 • Letöltés
 • Lakcím-mutyi
 • ÁFA-kerülés
2015.10.26. 12:39

Több mint 17 ezren válaszoltak az Index kérdésére abban a témában, hogy mi fér bele Mutyi-Magyarországon. Mindenféle dologról kérdeztük olvasóinkat, de főleg arra voltunk kíváncsiak, mennyire jellemző rájuk az ügyeskedés . 

Mi fér bele Mutyi-Magyarországon?

Az volt az előfeltevésünk, hogy nehéz tisztességesen megélni Magyarországon, így aztán a jobb életminőség érdekében egyre többen próbálkoznak különféle trükkökkel. Pénzt adunk a vizsgabiztosnak, hogy átmenjünk a vizsgán, papíron másik kerületbe költözünk, hogy jobb iskolába járhasson a gyerek, és nem kérünk a számlát a mosógépjavításról, mert így olcsóbb. De mi fér bele? Hol van a határ, amire már azt mondjuk, hogy ezt nem szabad, és mi az, ami nem is számít csalásnak a fejünkben, csak egy kis ügyeskedésnek?

A kérdőív teljesen anonim volt, a válaszokat semmilyen formában nem tudjuk beazonosítani, csak kíváncsiak voltunk, és megdöbbentő eredményeket kaptunk. A nyolc fontos kérdésben nyolc dolog derült ki olvasóinkról. 

A kérdőív önbevalláson alapult, de azért azt feltételezzük, hogy még egy ilyen kényes témában is mindenki az igazat mondta. Az egész egyébként onnan jutott eszünkbe, hogy november 8-án kezd az HBO-n az Aranyélet című sorozat, ami egy család történetén keresztül mutatja be, hogy mindenki ügyeskedik. Kivéve ezek szerint a mi olvasóinkat, akik tényleg csak néhány kivételes esetben nem követik a szabályokat. 

Amit betartunk, és amit nem

Abban például a válaszolók háromnegyede egyetértett, hogy Mutyi-Magyarországon nem fér bele az, hogy pénzt kell adni a vizsgabiztosnak ahhoz, hogy biztosan átengedjen a forgalmi vizsgán. A legtöbben a „nem, nem fér bele, ez a munkája, ezért kapja a fizetését” választ jelölték meg, így csak elenyésző számú Index-olvasóról derült ki, hogy így szerezte volna meg a jogosítványát. 

Az áfát viszont egyáltalán nem tartják igazságos adónak az olvasók, itt a legtöbben bizony nem kérnek számlát, és így nem fizetnek áfát, mert így bizony kevesebbe kerül ugyanaz a szolgáltatás. Egyszerűbb zsebbe fizetni a válaszadók 70%-a szerint, csupán a maradék 30% kér mindig minden helyzetben számlát, és ezek közül is csak kevesebb mint a fele megértő azokkal szemben, akik kényszerűségből választják a feketébb utat. 

Ennek ellenére és ennek némileg ellentmondva az derült ki olvasóinkról, hogy rendesen adóznak. 85%-uk felelte azt, hogy minden adót tisztességesen befizet, igaz, ebből 20%-nak komoly anyagi terhet is jelent, míg a többiek megoldják, hogy így is ki tudjanak jönni a fizetésből. A teszt kitöltőinek mindössze 10%-a állította, hogy másként nem tudna kijönni a fizetéséből, csak úgy, hogy kénytelen adót csalni. Viszont alig néhány olvasónknak van szlovák cége. 

A BKK-nak viszont tényleg bejöttek a jegyautomaták, úgy tűnik, hogy mivel ennyire könnyű jegyet venni, már tényleg ciki lógni a buszon. A legkevesebben azt a választ jelölték be, hogy elvből nem hajlandóak lyukasztani. A válaszadók több mint fele azt jelölte be, hogy mindig lyukaszt és vesz bérletet, 30%-uk azt is szeretné, hogy aki nem vesz jegyet, az bátran gyalogoljon a tömegközlekedés helyett, és csak 20% elnéző azokkal szemben, akiknek mondjuk nincs pénzük a tízezer forintos bérletre. 32% viszont bevallotta, hogy ha csak egy megállót utazik, akkor nem szokott lyukasztani – ez jól jelzi, hogy tényleg van hiba a BKK-rendszerben, ami javításra szorul. 

A letöltésekre vonatkozó kérdéseknél viszont elsöprő többséggel vallották be az olvasók, hogy torrenteznek, ncore-oznak, bithumeneznek, azaz fájlcserélők segítségével jutnak a napi betevő falat kultúrához, legyen szó zenéről, filmről vagy sorozatról. 34 százalék ugyan hozzátette, hogy csak azt nézi így, amikhez másként nem lehet hozzájutni (mi is rendszeresen szemlézzük a Magyarországot elkerülő filmeket, és a Comment:comot is nehéz lenne tartalommal megtölteni, ha csak a hazai televíziók kínálata alapján írnánk). 50% viszont beismerte, hogy „persze, mindent így néz”, hiszen Magyarországon a letöltés egyébként is szürke zónában van: maga a letöltés nem számít illegálisnak, csak a megosztás és a terjesztés. 

Ugyanígy egyetértenek az olvasóink abban, hogy belefér, hogy egy másik lakcímre jelentkezünk be (a szülők és/vagy a gyerekek), annak érdekében, hogy egy jobb, színvonalasabb intézménybe járathassuk a gyereket. Olvasóink 85% szerint ez egy olyan ügyeskedés, ami még oké, hiszen a gyerek mindennél fontosabb. 

Az áramlopást viszont egy emberként ítélik el az olvasóink, mindenki szem előtt tartja azt, hogy a számlái legyenek időben befizetve, az olvasóink saját bevallása szerint 85%-uknak ez minden hónapban sikerül is, és csak 15% próbál trükközni annak érdekében, hogy hónap végére is maradjon valami a pénztárcában, ezért előfordulhat, hogy néha egy-két számlával elcsúszik.

A szabályos parkolásra vonatkozó kérdésünket 20% eleve nem is tudta megválaszolni, mivel nincsen kocsija, így nem szokott parkolni. A többiek (70%) viszont ha csak tehetik, szabályosan parkolnak, igaz, egy részüket még így is állandóan megbüntetik, még akkor is, ha próbálnak mindig mindent a szabályok betartásával intézni, néha nehéz kiigazodni a táblákon és a kiegészítéseken. Alig néhányan vallották be, hogy szoktak szabálytalanul parkolni, de többen voltak, akik azért, mert nem foglalkoznak ezzel, mint azok, akik szégyenkeznek egy-egy szükségszerű tilosban parkolás miatt. 

Összefoglalva:

Nem fér bele:

 1. Megvesztegetés: nem adunk pénzt a vizsgabiztosnak a jobb eredményért.
 2.  Adóelkerülés: nem félünk az adóbevallástól, fizetjük a járulékokat.
 3. Lógás: mindig lyukasztunk a buszon.
 4. Közüzemi tartozás: befizetjük a számláinkat időben, bár néha nehéz a hó vége.
 5. Szabálytalan parkolás: szabályosan parkolunk.

Ami belefér

 1. Letöltés: minden filmet és sorozatot letöltve nézünk.
 2. Lakcím-mutyi: szemrebbenés nélkül jelentkezünk át másik kerületbe a gyerek miatt.
 3. Áfakerülés: nem kérünk számlát a mosógépszerelőtől, ha úgy olcsóbb.