Gerendai: Orbánt nem izgatja a kultúra

2016.04.26. 13:07

Gerendai Károly, többek között olyan, Magyarországot is népszerűsítő vállalkozások főnöke, mint a Sziget Fesztivál, vagy a Michelin-csillagos Costes, a 24.hu-nak adott egy interjút, amiben rengeteg témát érintett.

Beszélt arról, hogy a turizmus rákfenéje, a terrorizmus akár még erősödhet is mostanában, bár nem tartja Budapestet vagy Magyarországot kiemelt kockázatú helynek. Ez lesz az egyik oka, hogy a Szigeten idén szigorúbb lesz a beengedés: 

pont olyan okmány-ellenőrzési folyamat lesz, mint ami a nem schengeni határátkelőknél zajlik, ugyanolyan eszközökkel, ugyanazok által üzemeltetve.

Gerendai szerint a Sziget most az ország első számú turisztikai attrakciója, „ahová háromszor annyi turista jön, mint a Forma-1-re”. Az állam viszont a fesztivál költségvetésének egy százalékát állja, elhanyagolható összeg az autóversenyhez képest. Az állam új tervezett turizmus-koncepciójáról nem tud konkrétumokat mondani, vele előre nem egyeztettekaz állam turizmus-ügynökségről, bár szerinte működés közben kell látni a tervet. Gerendai szerint az egy ideális megoldás lenne, ha létrejönne egy egycsatornás ügyintézés, ami a kiemelt turisztikai rendezvények különböző adminisztrációs terheit átvállalnák.

Gerendai szabadelvűnek, piacpártinak vallja magát az interjúban, és úgy érzi, hogy nem kell közvetítőket igénybe vennie, hanem személyesen tud azokkal találkozni, akikkel tárgyalnia kell. Orbán Viktorral nincsen személyes kapcsolata, a miniszterelnök nem járt még a Costes-éttermekben, Gerendai szerint

se a turizmus, se a kultúra nem különösebben izgatja.

Azt is hozzátette, hogy az elvileg kultúráért felelős Balog Zoltánnal sem találkozott még személyesen.

Elmondta, hogy a fesztiválköztársaság fogalmának promótálása a Sziget kapcsán egy tudatos lépés volt arra, hogy Magyarországot egyre kevésbé tartották demokráciának külföldön, de hozzátette, hogy gyűjtést rendeztek tavaly a menekülteknek, mert 

meg kell mutatni, hogy nem azt gondoljuk, amit a nemzetközi vélekedés nekünk, magyaroknak tulajdonít.

Az oktatás az interjú legnagyobb pillére, Gerendai elmondja, hogy még a középső gyereküket állami iskolába küldték, a legkisebbet már ők sem. Ő is tudja, hogy intézményi és módszertani reformra van szükség, hogy a következő generációk ne kerüljenek hátrányba. Mesélt arról is, hogy az elit megváltozott az utóbbi években – ez volt az üzenete a Szeretem Magyarországot Klub legutóbbi ülésén, amiről az Index is tudósított –, mindenki már csak a saját érdekeit nézi. De az ország egyik legnagyobb baja, hogy mindenki másoktól várja el, hogy megoldja a problémáit:

...konkrétan az államtól várjuk a megoldásokat, amire a politikusaink még rá is játszanak, miközben ez egy baromi veszélyes dolog.