Hatszázmillióért vesz csodazongorákat az Operettszínház

2016.08.22. 16:38

602 millió forint értékben rendelt tíz darab Bogányi-csodazongorát a Budapesti Operettszínház, derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapjáról. A zongorák hét magyar és három külföldi közintézménybe kerülnek majd.

Az állami támogatással készülő zongoratípust zárás után, titokban mutatták be az üres Zeneakadémia Nagytermében Orbán Viktornak, Lévai Anikónak, valamint a kormány több tagjának még 2014 novemberében. A résztvevők között volt Andy Vajna, L. Simon László, Balog Zoltán és Varga Mihály is. A csodazongorákat tervező zongoraművész, Bogányi Gergely kisebb koncertet is adott a megjelenteknek.

A zongorákat gyártó Zengafons Kft.-t 2012-ben hozták létre, és Komoróczki István volt NGM-államtitkár vezetése alatt, valamint részben Járai Zsigmond feleségének, Kis Mariannának tulajdonában áll. A cég 126 millió forintos támogatást  kapott az államtól, az Új Széchenyi Tervből, a fejlesztés 75 millió forintot meghaladó önrészének biztosításához pedig a Magyar Nemzeti Banktól további 60 millió forint támogatásban részesültek.

A Zengafons Kft. arra kapta a pénzt, hogy egy olyan hangszert fejlesszenek ki, amely világra szóló újdonság a hangszeriparban, és egyben újraéleszti a magyar hangszergyártást is. A Kossuth-díjas Bogányi Gergely már a bemutatás után elmondta, hogy az uniós és egyéb támogatások mértéke kizárólag a laikusok számára tűnhet soknak, illetve hogy a projekt épp olyan kristálytiszta, mint a zongora hangja.

A vásárlás az Emberi Erőforrások Minisztérium tavaly közzétett határozatából derült, ki, hogy az állam csondazongora-beszerzést tervez: akkor 764 millió forintos keretet határoztak meg az ügylethez. A hangszervásárlásról hétfőn szintén cikkező Átlátszót arról tájékoztatta Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója, hogy a mostani zongoravásárlás a korábbi kormányhatározat alapján történt. Az összegek közötti eltérés abból adódik, hogy a 764 millió bruttó összeg, a 602 millió pedig nettó.

Azt is közölte, hogy az első zongorákat 2017. december 31-ig kell leszállítani a gyártónak.

Orbán is imádta a 300 milliós magyar csodazongorát

Frissítés

A csodazongora vásárlásról szintén cikkező Átlátszót arról tájékoztatta Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója, hogy a mostani zongoravásárlás a korábbi, 764 millió forintról rendelkező kormányhatározat alapján történt. Az összegek közötti eltérés abból adódik, hogy a 764 millió bruttó összeg, a 602 millió pedig nettó.

Azt is közölte, hogy az első zongorákat 2017. december 31-ig kell leszállítani.