Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Másfél évvel megúszta a pucér képeket szivárogtató hacker

2016.10.28. 11:41

18 hónap börtönre ítélte a fappening-botrány mögött álló Ryan Collinst a bíróság szerdán, írja a Guardian. A Pennsylvania államból származó férfi két évnyi adathalászattal több, mint száz ember személyes adataihoz fért hozzá.

Collins az Apple és a Google nevében küldött kamu-emailekkel szerezte meg az áldozatok felhasználónevét és jelszavát, akiktől aztán mindenféle személyes adatot, köztük több meztelen felvételt, szerzett meg. A 36 éves férfinek ezzel a módszerrel legalább ötven Apple iCloud- és 72 Gmail-fiókhoz lett hozzáférése.

Ryan Collins
Ryan Collins
Fotó: Facebook

A károsultak többsége olyan nő volt, aki a szórakoztatóiparban dolgozik, arcukat és munkásságukat tehát az emberek jól ismerik. Az áldozatok között volt például Jennifer Lawrence, Rihanna, Aubrey Plaza és Avril Lavigne is.

Lawrence például némi hallgatás után a Vanity Fair magazinnak beszélt arról, hogy a fappening-ügy jóval több, mint holmi botrány, egyenesen szexuális bűncselekményről van szó. A színésznő állítólag többször is megpróbált reagálni a történtekre, de amikor írni próbált róla, mindig feldühítette vagy épp elsírta magát.

"Elkezdtem egy bocsánatkérő közleményt írni, de aztán beláttam, hogy nincs miért elnézést kérnem. Egy szeretetteljes, egészséges és nagyszerű párkapcsolatban éltem négy éven keresztül" – mondta Lawrence, aki számára az volt a legszörnyűbb, hogy az édesapjának el kellett mondania, ami vele történt.

Ryan Collins viszonylag olcsón megúszta, hiszen akár öt év börtönt és 250 ezer dolláros bírságot is kaphatott volna. Az esettel még Los Angelesben kezdtek el foglalkozni, csak később került át az ügy egy másik, otthonához közeli bírósághoz Pennsylvania államban. A férfi egyébként (a Facebook-adatlapja szerint) házas, két gyermek édesapja.