Lex Jordánt készít elő a kormány: könnyebb lehet a politika választottjának kinevezése

DROTI20150122002
2017.04.07. 15:57
Az Indexhez is eljutott egy készülő törvénytervezet, amelynek elfogadása esetén a politikusok a jelenlegi gyakorlatnál is egyszerűbben nevezhetnék ki saját kiszemeltjeiket a színházak élére. Annyi szakmai tapasztalat sem kell majd.

Miután a szombathelyi önkormányzat egyelőre nem tudott az alapító Jordán Tamás helyett mást kinevezni a Weöres Sándor Színház élére, a kormány előkészítette az előadó-művészeti intézmények működéséről szóló törvény módosítását. A törvénymódosítás tervezetét hétfőn küldte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a megyei jogú városok vezetőinek és a szakmai szervezeteknek azzal a felszólítással, hogy péntek reggelig véleményezzék azt.

A tervezet A és B verzióban is elkészült. A legnagyobb változást a B verzió hozná: ha a kormány ezt fogadja el, az eddigi gyakorlattal ellentétben már meghívásos pályázat révén is ki lehetne nevezni a színházigazgatókat, azaz

a nyílt pályázat helyett az intézményt fenntartó önkormányzat és a polgármester döntenék el, kit szeretnének a színház élén látni, és a kegyvesztett igazgatónak már esélye sem lenne megtartani a posztját.

Márpedig nem kizárt, hogy a kormány ezt a verziót támogatná, mivel az elmúlt évek látszatpályázatai után, amikor a szakmai bizottságok javaslatait gondolkodás nélkül söpörték le a politikusok, a jobboldalon mind a kormányzat, mind a szakma, azaz a kormánypárti Magyar Teátrumi Társaság szintjén felmerült, hogy jobb lenne eltörölni a pályáztatásra alapuló rendszert, hogy a fenntartó a saját kiszemeltjét nevezhesse ki.

A Magyar Színházi Társaság elnöksége szerint "a rendelkezés sérti a művészeti élet szabadságát", ráadásul mivel az állam közvetve és közvetlenül is támogatja a színházakat, "érdeke, hogy a vezetők kiválasztása nyílt verseny alapján történjen".

A tervezet A verziójának legfontosabb változása (amelyet egyébként az A-tól csak a fentiekben eltérő B verzió is tartalmaz) az lenne, hogy

megkönnyítené a szakirányú végzettséggel nem rendelkező pályázók kinevezését.

Jelenleg ugyanis színházigazgatónak szakirányú végzettséggel rendelkező, öt éves előadó-művészeti szervezetben szerzett szakmai tapasztalattal rendelkező személy válaszható meg, de ez alól mentesülhet, akinek van öt évnyi vezetői tapasztalata. A tervezet ezt az öt évet három évre szállítaná le. Így még egyszerűbb dolga lenne a politikának, ha a szakma megkerülésével akarna új vezetőt kinevezni egy intézmény élére.

A tervezet mindemellett kőbe vésné azt is, amit a Jordán-ügyben hivatkozási alapként tudott használni a szombathelyi önkormányzat: pályázatokat kizárólag akkor lehetne nyilvánosságra hozni, ha arra a pályázó írásban engedélyt ad. (A Jordán Tamás melletti másik pályázó, Dér András akkor vonta vissza a pályázatát, amikor a Nyugat.hu kiszivárogtatta azt. Dér a helyzetet "botrányosnak" nevezte, így az önkormányzat fideszes tagjai erre a "botrányra" hivatkozva szavazták meg, hogy eredménytelennek nyilvánítsák a pályázatot, és Jordán Tamás ne vezethesse még öt évig a színházat. Az ügyben a legutóbbi fejlemény az volt, hogy Jordánt egyelőre egy évre nevezték ki a színház élére.)

A tervezet szövege szerint szakirányú végzettségnek a művészeti képzésen kívül közgazdász és jogász végzettség jelenti, arra ugyanakkor nem kér semmilyen garanciát, hogy egy jogász vagy közgazdász igazgatása alatt is érvényesüljenek a színházban a művészi szempontok, vagy hogy ilyen esetben a gazdasági vezetőn kívül kötelező legyen kinevezni egy művészeti igazgatót is a színházban.

Ne maradjon le semmiről!