Fábry: Orbánnak jó a sorosozás, mert politikai hasznot hoz

2017.09.30. 10:15

Az elmúlt években Fábry Sándor meglehetősen ritkán ad interjúkat, most azonban kivételt tett a Blikkel. A napilap szombati számában elmondta, hogy azért nem vállal már közéleti megszólalást, mert nincsen kedve.

Nézze, barátságok, emberi kapcsolatok sínylik meg, hogy megmerevedtek a politikai frontvonalak.

- nyilatkozza Fábry a Blikknek, majd hozzáteszi, hogy a maga részéről betemette az árkokat. Ezalatt azt érti, hogy csinálja a Rádiókabarét, amiben többek között Kern András, Hernádi Judit, Verebes István vagy Kőhalmi Zoltán is szerepel. Mint kiderült, Farkasházy Tivadart is hívta, akivel egy ideje megromlott a viszonyuk, és végül nem vállalta. Ahogyan Gálvölgyi János sem, aki a műsor gyártásvezetőjének annyit mondott, hogy "Fábry? Ilyen nevet nem ismerek."

Természetesen a közismerten jobboldali Fábryt kérdezik a politikáról is. Elmondja, hogy még a rendszerváltás környékén mindenki arra vágyott, hogy szűnjön meg minden, ami addig meg és legyen egy jobb ország. Aztán az évek elteltével rájött, hogy "Anyám, én nem biztos, hogy ilyet lovat akartam."

Ezután kicsit részletesebben is kitért arra, hogy mi zavarja a mai politikai a hangulatban, és mi az, amivel viszont egyetért vagy tetszik neki.

Ami nem tetszik:

  • a Rákóczi téri metróállomás, ami hangos, kitakarja a gyönyörű vásárcsarnok épületét, benne van a felesleges pénzköltés, a kelet-európai kivagyiság és már-már Sztálin moszkvai metrójára hasonlít,
  • a magyar-orosz teniszmeccsen ria-ria-hungáriázó szurkolók, mert teniszmeccsen nem ordibálunk,
  • a jelenlegi rezsim káderpolitikája, úrhatnámsága, rongyrázása,
  • a politikai elszámoltatások elmaradása.

Ami tetszik:

  • a Seuso-kincsek hazahozatala,
  • hogy nem bontották le az Erkel Színházat,
  • gyönyörű a Várkert Bazár,
  • és szuperül sikerült a vizes vébé, még ha eszement drága is volt, és soha nem tudjuk meg pontosan, mennyire.

Fábry a végén még Soros Györgyra is kitér, akivel még a '90-es évek elején szerepeltek a Hócipő kabaréjában. Itt megjegyzi, hogy pont ez az a téma, ami miatt ennyire kerüli manapság a közéleti megszólalásokat. Szerinte egykoron a politikacsinálás értelmiségi feladat volt, de mára kiderült, hogy ez nem az. "A Fidesz az értelmiség körében rendkívül sok szavazatot vesztett. Az egyszerű üzenetek, a migránsozás, a sorosozás viszont megszólít egy teljesen más típusú szavazóréteget. És ez Orbánnak jó, mert politikai hasznot hoz" - mondja Fábry a Fidesz mai állapotáról.