Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kulka János a Nagy utazással tanult újra beszélni

2018.07.25. 13:46

"Megnyugodtam. Megvilágosodtam. Nyugodt vagyok, tényleg" – mondta Kulka János tagoltan, jól érthetően a Klubrádiónak adott interjújában szerda délelőtt. A színművész a logopédusával együtt beszélt (jó hangulatúan) a felépülése lassú lépéseiről Falusi Mariann és Lang Györgyi műsorában.

Mint ismert, Kulka János két és fél évvel ezelőtt stroke-ot kapott, ami a beszédét érintette, az agyvérzés következtében a beszédközpontja sérült. Bár az afázia (organikus agyi sérülés következtében létrejött beszédzavar) írási és olvasási nehézségekkel is járhat, a színész logopédusa szerint Kulkának mindkettő jól megy.

Varga Sarolta klinikai logopédus a felvételről sugárzott adásban elmondta, hogy Kulka Jánost a szakmájánál fogva különösen érinti a betegség, nem volt még ilyen ismert páciense. A szakember elmagyarázta, hogy az afázia esetén a gondolatok ugyanúgy működnek, mint korábban, csak nem tudja azokat elmondani a beteg. "Szörnyű, szörnyű" – mondta a színész.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Kulka János a Nagy utazással tanult újra beszélni

"Szörnyű, szörnyű" – mondta betegségéről a színész a Klubrádiónak adott interjújában.

501 · Jul 25, 2018 01:46pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Aki ilyen beszédzavarral küzd, tudja, hogy korábban tudta, amit most nem tud, magyarázta a logopédus. Ez szorongásos állapotot idéz elő, a beteg fél, nem akarja magát lejáratni. Kulka mindehhez csak annyit tett hozzá:

Nem cáfolom.

Az afázia gyógyítása általában énekekkel, korábban ismert versekkel történik, Kulka Jánoson főleg a zene segített. Varga Sarolta elmondta: a verbális blokkok oldása zeneterápiával történt, a beszédlégzést dalokkal sikerült beindítani, hetente kétszer-háromszor látogatta a színészt, akivel a Nagy utazást hallgatták, illetve a Halleluját  Leonard Cohentől.

"Ott ültem az ágyánál, és a telefonomon őt hallgattuk: ahogy a Halleluját énekli Leonard Cohentől, meg a Nagy utazást, s az ember, akinek a hangja egykor áradt, de most ott feküdt az ágyon beszédképtelenül, egyszer csak kiadott egy hangot magából. Énekelni kezdett " – idézte fel a színész logopédusa.

Varga Sarolta azt is elmondta: tudja, hogy nagyképűen hangzik, de úgy érzi, más nem tudott volna annyit segíteni Kulka Jánoson, mint ő, majd a beszélgetés végén minden afáziás beteg nevében megköszönte az interjút.