Mindenki azt várja, milyen botrány lesz a Banksy-aukción Párizsban

2018-10-18T134011Z 382445859 RC1506F20EE0 RTRMADP 3 ART-BANKSY-F
2018.10.24. 18:27 Módosítva: 2018.10.24. 18:55

Nagy izgalommal várják az Artcurial párizsi akciós ház szerda esti árverését, amelynek tételei között négy Banksy-mű is szerepel. A művész egyik képe ugyanis félig bedarálta magát a Sotheby's október elejei londoni árverésén.

"Izgalommal várjuk az árverést, de ha történni fog valami, az nem ismétlés lesz" - vélte Arnaud Oliveux, az eladással megbízott szakértő. A számos árverésre kerülő mű között három szitanyomat és egy tárgy (ecsetet tartó patkány) is szerepel.

Kritizálni akart, de csak felverte az árat

Október elején nagy vihart keltett a művészeti világban a grafittiművész egyik alkotása, amely félig bedarálta magát a keretbe rejtett iratmegsemmisítővel az után, hogy 1,042 millió fontos (381 millió forint) áron elkelt. Banksy egyik leghíresebb művének akrilfestékkel készült reprodukciója egy szív formájú, piros léggömböt felengedő kislányt ábrázol.

A rejtőzködő bristoli művész, aki szerint az egész műnek meg kellett volna semmisülnie, akciójával a műkereskedelem eltorzulását kívánta bírálni. A kép ára ennek ellenére tovább emelkedett, meghaladta a kétmillió eurót (646 millió forint).

Feltételezések szerint Banksynek lehettek a teremben cinkosai, akik működésbe hozták a Lány léggömbbel önmegsemmisítéséhez szükséges gépezetet, esetleg maga Banksy indította be azt.

"Rendkívül óvatosak leszünk. Biztonsági berendezést helyeztünk el, de diszkrét, rejtett, a lehető 'leglazább' lesz. Nem lesz tíz gorilla minden teremben" - mondta az Artcurial szakértője.

Banksy alkotásait már most is nagy érdeklődés övezi az aukciósház elegáns kiállítótermében. Oliveux szerint ezúttal a keretekkel nem lehet probléma, most egészen keskenyek, nem úgy, mint a Lány léggömbbel vastag fakerete.

Az Instagramra Banksy aláírásával feltett üzenetben megerősítették, hogy az október elejei árverésen az akciósház nem volt beavatva a turpisságba. Az árverés után a YouTube videomegosztóra feltett felvételen Banksy közölte, hogy a képnek nem félig, hanem teljesen meg kellett volna semmisítenie magát. Állítása szerint a "próbák" alatt a darálás minden esetben működött. A kísérletekről is feltett képeket, amelyek szerint a reprodukciók teljesen felcsíkozva kerültek ki a gépből.

A Sotheby's megerősítette, hogy a vásárló a félig bedarált képet is megvette. Az alkotásnak a Love in the bin (Szerelem a kukában) új címet adták.

A vásárló, egy nevének elhallgatását kérő európai műgyűjtőnő elmondta, hogy először sokkolták a történtek, majd lassan felfogta, hogy "a művészettörténet egy darabjának" tulajdonosa lesz.

(Borítókép: Az egyik Banksy kép az aukción - fotó:  Benoit Tessier / Reuters)