Mátészalkán lesz Tony Curtis-kiállítás

2019.02.20. 14:55

Kiállítás nyílik Tony Curtis magyar származású hollywoodi színész személyes tárgyaiból augusztusban a sztár szüleinek szülővárosában, Mátészalkán, írja az MTI.

A nagyjából húsz relikviából álló gyűjteményt a színész özvegye, Jill-Curtis Weber adományozta a városnak még 2017-ben, miután felkereste őt a Magyar Hollywood Tanács és az önkormányzat közös delegációja. A relikviákat a Kossuth utca egyik épületében állítják majd ki.

A többek között festményekből és használati tárgyakból álló kiállítás megnyitása idén augusztusban a mátészalkai Fényes Napok rendezvénysorozat keretében várható.

Tony Curtis (születési nevén Schwartz Bernát) 1925. június 3-án született New Yorkban. Apja, Schwartz Manó (Emanuel Schwartz) és édesanyja, Klein Ilona (Helen Schwartz) Mátészalkáról emigráltak New Yorkba. Legismertebb szerepeit a Van, aki forrón szereti, A siker édes illata, és a Spartacus című filmekben játszotta el. 

Curtis többször járt Magyarországon, egy ízben Mátészalkára is ellátogatott, 2003-ban a Magyar Turizmus Zrt. filmjének reklámarca lett. Utoljára egy évvel halála előtt, 2009-ben járt az országban.