Reptér, Vittula, Hős utca: A jövő a 15 másodperces videóké

2019.03.06. 05:00

A tizenévesek sok szempontból egész másként viselkednek az online világban, mint az idősebb generációk. 78 százalékuk napi 3 óránál többet internetezik, közel felük pedig 4 óránál is többet tölt a neten lógva. Preferencialistájukban csak az ötödik helyre fért fel a Facebook – az Instagram mellett a Messenger, a YouTube és a Snapchat is előtte van –, a tinik 11 százalékánál pedig az utolsó helyre került.

A hatodik helyre a musical.ly-ből lett TikTok ugrott. Hogy mi a TikTok, arról egy videót is forgattunk. A lényeg: a felhasználók 15 másodperces videókat posztolnak, mert állítólag ez a generáció egyszerre ennyit tud befogadni. A legnépszerűbb tiktokereket 30 millióan követik, az alkalmazásnak 500 millió napi aktív felhasználója van.

De felmerül a kérdés: mire elég 15 másodperc?

Erre voltunk mi is kiváncsiak, ezért fogtunk 3 sztorit az elmúlt időszakból, amiket sokan olvastak nálunk, és megpróbáltuk összefoglalni őket 15 másodpercben. Nézze meg őket, és aztán szavazzon!

Kecskemétre kell majd utaznunk a repüléshez?

Sokaknak pokollá teszi az életét a Liszt Ferenc Repülőtér forgalma által keltett zaj- és üzemanyag-szennyezés. Költözzön máshova a reptér, vagy építsenek újat? Mi a megoldás? A sztorit itt ismerheti meg 17 ezer karakterben, és itt pedig 15 másodpercben:

Patkányok hemzsegnek a Hős utcában, térdig ér a szerves hulladék

Két éve nincs takarítás a lebontásra ítélt Hős utcai társasházakban, a lakók térdig gázolnak a bűzős, gőzölgő mocsokban és nagyon elszaporodtak a patkányok is. 2500 karakteres lapszemlénket itt találja, és itt a lényeg 15 másodpercben:

Két férfi péppé vert mindenkit a Kertész utcában

Február 21-én éjszaka két férfi szabályosan péppé verte a VII. kerületi Vittula szórakozóhely környékén álló embereket a Kertész utcában, köztük nőket és külföldieket is, egy nőnek kirúgták több fogát is. A történteket feldolgozó 12 ezer karakteres cikkünket itt olvashatja el, és itt a sztori 15 másodpercben:

Ennyike.

Egy ilyen 15 másodperces videó