Árufeltöltőnek is elmenne az Újszínház korábbi főrendezője

2019.05.02. 17:01

Álláskeresés! Szakmájában sikeresnek mondott kulturális/művészeti szakember állást keres. Ok: a kulturális tao támogatás megszűnése miatt állandó havi munkáját és jövedelmét elvesztette, kilátástalan, lehetetlen helyzetben került családfenntartó.

Így kezdődik az a korábban nyilvános Facebook-poszt, amit Pozsgai Zsolt, pécsi származású író és rendező tett ki az oldalára. A posztot a szabadpecs.hu szúrta ki, cikkükben hozzáteszik, hogy az ügy érdekessége, hogy Pozsgairól "közismert jobboldalisága, és az, hogy a fideszes kulturkampfnak finoman szólva sem a hozzá hasonló művészek álltak és állnak a célpontjában".

És valóban: Pozsgai Zsolt korábban többek között a Dörner György által igazgatott Újszínház művészeti vezetője és főrendezője volt. 2013-ban azonban szakmai és anyagi ügyeken összekülönbözött Dörner Györggyel és távozott. Az Újszínházban töltött időszakának legemlékezetesebb eseménye az volt, amikor Derzsi János színész megütötte, mert a Népszavában megjelent közleményében besúgónak nevezte őt. Művészeti vezetőként egyébként szívesen tűzte műsorra és rendezte meg saját darabjait.

Pozsgai ezután sem maradt munka és elismerések nélkül, többek között filmet készített az MTVA támogatásával, idén pedig "a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenysége" elismeréseként Balázs Béla-díjban részesült. (Itt, mint a Horatio Film ügyvezetője szerepelt egyébként.)

Ehhez képest az álláskereső hirdetésében azt írja, hogy ha filmes, tévés vagy színházi, kulturális menedzseri munka nem akad, akkor elvezetne egy művelődési házat, esetleg egy települést is, mint polgármester. A fentiek hiányában szóba jöhet "Pest megye területén mozgó étel - ital - kávé automata feltöltés autóval" is.

A kultúr-tao  megszüntetéséről, illetve hatásáról a színházi életre, ebben a cikkben írtunk bővebben.