Egy színész megütötte Dörner főrendezőjét

2012.08.30. 09:14
Az Új Színháztól hétfőn anyagi viták miatt távozó Derzsi János színész a színházban megütötte Pozsgai Zsolt főrendezőt, mert az a Népszavában megjelent közleményében besúgónak nevezte őt, írja a Blikk.

A lap információi szerint a rendező - aki a színház művészeti vezetője is egyben - olyan súlyosan megsérült a szeme alatt, hogy egy időre az eszméletét is elveszítette. Miután magához tért, azonnal a János kórház traumatológiájára hajtott a saját kocsiján látleletet vetetni, később állítása szerint feljelentést tett az ügyben a rendőrségen.

Derzsi János hétfőn mondott fel az Új Színházban, mert szerinte nem kapott megfelelő szerepeket. Majd szerdán bement a színházba, és Pozsgai Zsoltot, aki épp színházi próbát tartott, kérdés nélkül megütötte.

Derzsi János és Pozsgai Zsolt
Derzsi János és Pozsgai Zsolt
Fotó: Kollányi Péter / Nagy Lajos

Pozsgai a Népszava keddi számában részletezte Derzsi távozásának okait: mivel a színész egy utazó színházban dolgozik tavasz óta, és ősszel is folytatni kívánja ezt a munkáját, nem tudnak vele együtt dolgozni, ezért fizetés nélküli szabadságot ajánlottak fel neki ezekre a hónapokra.

A színésznél az üthette ki a biztosítékot, hogy Pozsgai a keddi cikkben gyakorlatilag lebesúgózta őt: „Köszönjük neki azokat az érdemi információkat, amelyeket az előző vezetésről részletesen, aprólékosan közölt velünk, nagy hasznát vettük az első időkben. És kívánunk számára a további művészi pályájához sikert, örömöt” – zárta Pozsgai a közleményét.

A Blikk Pozsgai Zsoltot a kórházban érte utol, Derzsi János viszont nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Pozsgai Zsolt drámaíró, de számos magyar film forgatókönyvét is ő jegyzi, ezek közül a legismertebb a Schell Judit főszereplésével készült Konyec, amiért a legjobb forgatókönyvnek járó díjat is megkapta a filmszemlén. A Janus című film is az ő munkája, ami Stohl András főszereplésével bukott meg az artmozikban: az első hétvégéjén hét nézőt hozott összesen. Az 1960-ban született, Szép Ernő-díjas író már volt a Madách- és a Kolibri Színház dramaturgja is, a budapesti Komédium Színház művészetei vezetője és a Horatio Film igazgatója.

Derzsi János 1954-es születésű Jászai Mari-díjas színész. 82-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1998 óta volt az Új Színház tagja, előtte évekig a szolnoki Szigligeti Színház, a Budapesti Kamaraszínház, a Budapesti Bábszínház és a Szegedi Nemzeti Színház színésze volt. Érdekesség kedvéért megemlítjük, hogy a Tarr Béla-filmekből (Sátántangó, Torinói ló) is ismert színművész Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaimról című filmjében egy besúgót játszik, akiről 22 évvel a beszervezése után derül ki, hogy ügynök volt, és saját barátairól is jelentett. De ez egy fikciós film.