Ezt a tájat Isten is a borászatra teremtette

28581367 567359532ae19b93450816f8098a6ad2 o

Ha csak a borvidékek számát nézzük, nincs borosabb megye Veszprémnél, mivel a hivatalos magyarországi borrégiók közül négy is a területére esik: a Balatonfüred-Csopaki (2150 hektár), a Badacsonyi (1600 hektár), a Balaton-felvidéki (1300 hektár) és a legkisebb, a Somlói (690 hektár). A valóságban azonban ez a felosztás szinte semmit nem mond arról a lenyűgöző táji tagoltságról és gazdag történelmi hagyományról, ami a Balatontól északra elterülő tájegységet jellemzi. Éppen csak egy kicsit túlzás, ha azt állítjuk, errefelé minden hegy egy-egy külön borvidék, és a szőlőtermesztés tradíciója kétezer évre, a római Pannoniáig nyúlik vissza.

A táj szépsége és a Balaton közelsége minden más területnél alkalmasabbá teszi az északi partot arra, hogy az idegenforgalom és a borászkodás kettős pillérére alapozza a jövőjét.

Veszprém megyében sok országosan ismert, remek borászat működik, de mi most nem ezeket kerestük fel, hanem olyan kisebb, kevésbé ismert gazdaságokat, amelyek valamilyen szempontból különlegesek – egy egyedi adottságú borászati mikrorégió hagyományait őrzik, a nemzetközi piacra termelnek, vagy éppen libanoni cédrusfák árnyékában, egy százéves magánarborétummal szimbiózisban készítenek borokat. Mindegyik klasszikus családi vállalkozás, ami nem elsősorban üzleti szempontok szerint működik, hanem olyan emberek lelkesedése tartja fenn, akik szerelmesei a saját szűkebb környéküknek, vagy tovább akarják vinni a birtokot, amit szüleik, nagyszüleik rájuk hagytak.

(Borítókép: Bődey János/Index)

Ezt az anyagot az Index olvasóinak támogatásából készítettük.