2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Karcag keresi, hogy ki építené újra a Sámándobot

2019.11.27. 16:26

Tavasszal a Napi.hu a Közbeszerzési Értesítőre hivatkozva azt írta, hogy a város leszerződött egy céggel, hogy elvégezzék a területrendezési, út, parkoló és alapközmű előkészítő munkákat azon a helyszínen, ahova a 2015-ös a milánói világkiállítás magyar pavilonja kerül majd, most pedig arról számoltak be, hogy az önkormányzat egy tenderfelhívást jelentetett meg az uniós közbeszerzési közlönyben a sámándobot formázó építmény újjáépítésével kapcsolatban. 

Az ajánlati felhívás szerint az épület a karcagi Fürdő utcában kapna helyet, és az eredeti létesítményt pinceszinttel és előcsarnokkal bővítenék ki, hiszen teljesen más lesz a rendeltetése, mint amire eredetileg tervezték. A kiírás szerint az épületet a környező terepszinttől körülbelül 1,5 méterre fel kell emelni. Ezt úgy érik el, hogy pincét építenek alá, ebben a kiegészítő helyiségek (gépészet, raktár, ruhatár, vizesblokk, öltözők) és az ügyvitelhez szükséges irodablokkok kapnak helyet. A kiírás szerint két akadálymentesen használható felvonó is lenne az épületben.

A nyertesnek a jövő év első napján kell elkezdenie a munkát és az év utolsó napjáig kell készen lennie. Ajánlatot az tehet, akinek az elmúlt három lezárt üzleti évben a nettó árbevétele elérte a 700 millió forintot. Az ajánlattételi határidő december 20. Az értékelésnél az ár 70, a minőség pedig 30 súlyszámmal szerepel.

A pavilon sorsa sokáig bizonytalan volt a világkiállítás után, annyit lehetett tudni, hogy Karcagon állítják majd fel. Az eredeti tervek szerint 2017-ben kellett volna megnyitnia "a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait bemutató" épületnek, de adott év elejére még mindig nem sikerült hazahozni, majd nyáron már arról szóltak a hírek, hogy egyes darabjai végre megérkeztek.