Fekete Péter: Még gondolatban sem merült fel az NKA bezárása

2019.12.09. 19:07 Módosítva: 2019.12.09. 20:28
  1. Nem szűnik meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA),
  2. nem a kultúráért felelős miniszter nevezi ki a jövőben a színházigazgatókat
  3. és nem veszik el a forrásokat a független művészektől.

Röviden így foglalható össze Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyilatkozata, amit az MTI szerint az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának hétfői ülésén mondott, ahol a kivételes eljárásban tárgyalt kulturális törvénycsomagot vették napirendre.

Mint azt már jó pár napja tudni egy kiszivárgott rendelet alapján, a kormány brutális átalakításokra készült a kulturális támogatások terén, aminek részeként kiherélték volna az NKA-t, és kormányzati felelősség alá került volna a színházigazgatók kinevezése is. Később ez a 48 oldalas dokumentum sokkal rövidebb és kevésbé drasztikus lett, azonban ennek ellenére hétfő este több ezren tüntettek a budapesti Madách téren a kormány kultúrpolitikai céljai miatt.

Ezekre a hírekre reagált Fekete Péter, aki az MTI szerint elmondta, hogy fel sem merült az NKA bezárása még gondolatban sem, ahogy azt is cáfolta, hogy az államilag támogatott színházi vezetők kinevezésénél vétójoga lenne a miniszternek a jövőben. Bár megjegyezte, hogy hasonló rendszer működik a múzeumok esetében is, amiatt mégsem tiltakozik senki.

Hozzátette még, hogy

ha az állam jelentős támogatást ad egy intézmény fenntartásához, akkor kontrollt is gyakorolnia kell felette. Szerinte számos vidéki önkormányzat »farol ki« az intézmények fenntartásából, így ezek vezetői kérték a felelősségi körök tisztázását.

Közben az Azonnali hozzájutott ahhoz a levélhez, amit Fekete Péter írt a színházigazgatóknak nyugtatásképpen. A levelet az Azonnali szerint rögtön azzal kezdte, hogy mennyi állami támogatást kaptak a színházak, majd leszögezte, hogy a független színházak továbbra is hozzáférnek a forrásaikhoz pályázati rendszeren keresztül.

A kormány nagy kultúrtámogatási átrendezése azután kezdődött, hogy Gothár Péter zaklatási ügybe keveredett, amire a korábbi hasonló színházi ügyekkel ellentétben meglehetősen nagy vehemenciával reagált a Fidesz. Gothárt azóta a színház mellett kirúgták a Színház- és Filmművészeti Egyetemről is.