4,5 millió forintot gyűjtött az Örkény Színház a függetleneknek

2020.01.23. 15:00

Az Örkény Színház több mint 4,5 millió forintot gyűjtött a pályakezdő függetleneknek - közölte a színház. Mácsai Pál igazgató a magyar kultúra napján tartott felolvasóest után köszönte meg az Örkény Színház nézőinek a támogatást, ami lehetővé tette, hogy a fiatal független alkotók ilyen jelentős összeghez jussanak.

A színház közleménye szerint az Örkény fontosnak tartja a független színházak meglétét, munkáját. Működésük évtizedek óta inspirálóan hat egész színházi életre. Ritka időszakoktól eltekintve az állandó támogatással nem rendelkező együttesek anyagi helyzete mindig bizonytalan volt, ma pedig különösen az.

Hogy szolidaritásukat kifejezzék, két akciót indítottak ebben az évadban, amelyek bevétele a független színházi alkotókat támogatja, ezen belül is azokat, akiknek a legkisebb esélye van munkájukhoz forrást találni: a pályakezdőket. A kezdeményezésben együttműködő partnerük a Független Előadó-művészeti Szövetség volt.

Az adventi időszakban egy sorszámozott, limitált példányszámú fotósorozatot adtak ki, „Csak a madzag tenné?” címmel, amelyet a magyar színházi fotográfia legendája, az évtizedes szünet után újra aktív Keleti Éva készített a társulatról. A sorozatot Örkény István Az élet értelme című egypercese ihlette. Ez a novella arról szól (többek között), hogy a dolgokat létre kell hozni, meg kell csinálni. A kiadvány 100 sorszámozott példányban jelent meg. A sorozat minden példánya elkelt, az első példányt pedig online aukcióra bocsátották.

Január 22-én, a magyar kultúra napján pedig „Nézzünk bizakodva a jövőbe” címmel teltházas felolvasást tartottak Örkény egyperceseiből, szintén a független színházi szféra támogatására. A kiadvány és a felolvasóest együttes nettó bevétele 4 millió 522 ezer forint lett. Az előadás végén Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója jelképesen átadta a fotósorozatból és a felolvasásból származó bevételt Rihay-Kovács Zitának és Imely Zoltánnak, a FESZ ügyvezető titkárának és társelnökének.