Parti Nagy Lajos Demeter Szilárd miatt nem teszi be a lábát a PIM-be

2020.01.23. 17:12 Módosítva: 2020.01.23. 18:09

Amíg Demeter Szilárd a főigazgató, Parti Nagy Lajos nem megy be a Petőfi Irodalmi Múzeumba – az író többek között erről beszélt a 168 Órának adott interjújában. Hozzátette, hogy ez a döntés az ő magánügye, egyáltalán nem várja el senkitől, hogy ugyanezt tegye, és még az sem biztos, hogy igaza van. Ugyanakkor vannak, akiket „egyszerűen leírt magában”, írja a 444.

Kész, vége. Elegem van az olyan »verekedékeny« (Radnóti Sándor pontos kifejezése) alakokból, mint ez a főigazgató is, aki Orbán kegyenceként és kénye szerint, minden szakmai előélet nélkül került az ország egyik legfontosabb múzeumának élére, aki rendre valami szörnyű és gyerekes retorikát használ, leügynöközi Székely Jánost, ami aljas disznóság, ujjeltöréssel fenyegeti ellenségeit, s meginti az írókat: ne csodálkozzanak, hogyha politikai kijelentést tesznek, arra politikai válasz érkezik. És a szakma nem képes semmiféle érdekérvényesítésre, hogy megakadályozza a kinevezését. Tehetetlenségemben egy dolgot tudok tenni: az illető regnálása alatt nem teszem be oda a lábamat.

Az író szerint annak idején „Kádár rendszere öregségére demokratizálódott, Orbáné öregségére rákosizálódik”. A rendszer mohóságát látja az új kulturális törvényben is, amelynek első változatában még a Nemzeti Kulturális Alap felszámolása szerepelt, amit a Magyar Művészeti Akadémia sem támogatott. „Délelőttönként azt gondolom, hogy túl lehet élni ezt az egészet, délutánonként meg azt, hogy nem” – tette hozzá Parti Nagy.

Nemrég derült ki, hogy melyik 45 alkotó nyerte el két évre a középgenerációs (35-65 év közti) írókat megcélzó Térey-ösztöndíjat. A PIM által elindított ösztöndíjat Bartók Imre író többek között Demeter Szilárd személye miatt utasította vissza. (Helyette Bartis Attila író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas.) Az ösztöndíj havi összege egyébként a Digitális Irodalmi Akadémia tagjainak juttatott mindenkori felhasználási díj 90 százaléka, amely 2020-ban havi bruttó 320 ezer forint.

Szintén Demeterhez kapcsolódó csütörtöki hír, hogy az LMP feljelentést tesz a Petőfi Irodalmi Ügynökség adásában elhangzottak miatt. A párt közleménye szerint „az adásban a fideszes propaganda ismert arcai a németek kiirtásán viccelődtek, megkérdőjelezték a magyarországi svábok hazaszeretetét. Minderre a közpénzből működő Petőfi Irodalmi Múzeum által alapított digitális ügynökség adásában került sor.”

„Felháborító, hogy a döbbenetes kijelentések ráadásul a magyarországi németek elűzésének és elhurcolásának emléknapján hangoztak el. Álláspontunk szerint a propagandisták ezzel büntetőjogi tényállást merítettek ki, ezért közösen feljelentést teszünk”, írták az LMP képviselői.