A Térey-ösztöndíjas balhé után mégis Bartók Imre művét olvassák fel az Irodalom Éjszakáján

2020.02.28. 15:56

Január végén történt, hogy Bartók Imre visszautasította a Petőfi Irodalmi Múzeum Térey-ösztöndíját a díj körülményeinek átláthatatlanságára és Demeter Szilárd személyére hivatkozva. Bartók ezután arról írt Facebookon, hogy egy nappal a díj visszautasítása után a Külgazdasági és Külügyminisztérium visszavonta a részvételét az Irodalom Éjszakája elnevezésű programon, amelyen egy korábbi megállapodás szerint Magyarországot képviselte volna.

Később az eset miatt több író is visszaadta az ösztöndíját, illetve többen is tiltakoztak a Bartókot ért retorzió miatt. Ők a nyilatkozatukban azt kérték a szervezőktől, hogy szerepeltessék Bartókot a műsorban, mert „nem tartják elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér”.

Végül úgy néz ki egy hónappal később, hogy Bartók mégis szerepelni fog az Irodalom Éjszakájának programjában. Ezen az estén 23 európai ország 23 írójának műveiből olvasnak fel színészek, az Irodalom Éjszakája szervezői pedig szerdán bejelentették, hogy a Magyarországot képviselő író Bartók Imre lesz a Jerikó épül című írásával.

A felolvasásokat egyébként két helyen, március 26-án Budapesten, április 2-án pedig Debrecenben tartják meg.