Volt vígszínházasok: Eszenyi lemondása nem oldja meg az ügyet

2020.03.23. 12:36

Hétfőn új közös nyilatkozatot adtak ki a Vígszínház elszerződött társulati tagjai. Kovács Patrícia, Stohl András, Molnár Áron, Danis Lídia, Lengyel Tamás, Néder Panni, Fenyvesi Lili és a többi aláíró ebben azt állítja: Eszenyi Enikő múlt heti lemondása és az igazgatói pályázat visszavonása még nem oldja meg az ügyet, folytatódnia kell a főváros által indított vizsgálatnak.

"Fontosnak tartjuk azt a lépést, amellyel Eszenyi Enikő visszavonta igazgatói pályázatát. Hiányoljuk ugyanakkor részéről a beismerés és a bocsánatkérés gesztusát. Megerősítjük, hogy kiállásunk és megszólalásunk nem politikai indíttatású volt, hanem morális és szakmai kérdés" – írják a hétfőn délelőtt közzétett nyilatkozatban.

Mivel Eszenyi Enikő érdemben nem reagált azokra az állításokra, amelyeket az elmúlt időszakban nyilvánosságra hoztunk, általában pedig tagadta azokat, elengedhetetlennek tartjuk, hogy a fenntartó lefolytassa a már korábban elrendelt vizsgálatot. Csak objektív vizsgálattal zárható le az a kérdés, hogy a Vígszínház volt és jelenlegi munkatársai által említett események jogilag is zaklatásnak minősülnek-e, hogy azok megengedhetők-e egy munkahelyen, egy színházban.

A nyilatkozat szövege szerint az aláírók egyetértenek abban, hogy az eddigi igazgató viselkedése elfogadhatatlan és ártalmas. "Véleményünk szerint nem elkerülhető, hogy ebben a kérdésben a Fenntartó is állást foglaljon. Meggyőződésünk, hogy a Fenntartó álláspontjának megismerése nemcsak a színházi szakma, de a színházszerető közönség számára is nélkülözhetetlen. Szorgalmazzuk ezért, hogy a Felügyelőbizottság független szakemberek bevonásával körültekintően folytassa le a Fenntartó által korábban elrendelt vizsgálatot."

Határozottan állítjuk, hogy önmagában az a tény, hogy Eszenyi Enikő visszavonta igazgatói pályázatát, nem oldja meg az ügyet. A vizsgálat során mindenben állunk a bizottság és az általuk felkért szakemberek rendelkezésére, és készek vagyunk megosztani személyes tapasztalatainkat

– hangsúlyozzák a szövegben.

Az elmúlt időszakban több mint hatvan színész és színházi alkalmazott vádolta verbális erőszakkal és hatalmi visszaéléssel Eszenyi Enikőt, a Vígszínház eddigi igazgatóját, aki múlt csütörtökön egy Facebookon megosztott közleményben jelentette be, hogy az intézményvezetési módszerét ért vádak miatt nemcsak lemond, hanem a színház további vezetésére benyújtott pályázatát is visszavonja. 

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!