1,4 milliárd dollárt bukott a Disney a bezárt parkok és mozik miatt

2020.05.05. 23:18

A járvány miatt március közepe óta zárva tartanak a Disneylandek, főként emiatt esett el nagy pénzektől a Disney, írja a Reuters. 

Az óriásvállalat pár hónappal ezelőtt még jól szerepelt a piacon, filmstúdiója, illetve a Disney+ nevű streamingfelület egyaránt jól teljesített.  A járvány alatt azonban a vállalat filmes bevétele a mozik bezáratása miatt elúszott, és a Disney-parkokat is be kellett zárni. A Disney eddig 1,4 milliárd dollárt (kb. 452,5 milliárd forintot) bukott, a részvénypiacon pedig több mint egynegyedével esett az értéke. 

A cég azt mondta, a bevétel kiesésének legnagyobb része a bezárt parkok miatt van. A Disney egyetlen sikersztorija a pandémia alatt a Disney+, streamingfelület, amit  márciusban kiterjesztettek az európai országok (pontosabban az Egyesült Királyság, Írország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Franciaország, Svájc) piacára is. Áprilisra a feliratkozóinak száma már meghaladta az 50 milliót. 

Korábban írtunk arról, hogy a Disney pénzügyi húzásainak Walt Disney örököse, Abigail Disney sem örül, a vállalat ugyanis korábban  100 ezer dolgozójának csökkentette a fizetését, a munkaerő felét pedig fizetés nélküli szabadságra küldte, miközben a felső vezetésnek járó jutalékokat nem vonták meg – holott ezek csillagászati összegek.