Továbbra sem tudni részleteket a mozik, színházak és múzeumok újranyitásáról

2020.06.18. 10:17

86. § A rendezvények helyszínén való tartózkodásra a Kormány rendeletében különös szabályokat állapíthat meg.

Noha a kormány megszavazta a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését, és már két héttel korábban közölték, amennyiben ez megtörténik, újranyithatnak a mozik, színházak, múzeumok és más kulturális intézmények, az erről szóló két rendelet összesen csaknem 200 oldalán mindössze a fenti mondat szól erről a területről. (Itt olvasható a Magyar Közlöny idei 144., itt pedig a 145. száma.)

Azaz a szakmában dolgozók egyelőre nem tudják, pontosan milyen feltételekkel, mekkora nézőszámmal, milyen egészségügyi szabályozással, a nézőtérre vonatkozóan milyen távolságtartási szabályokkal nyithatnak újra, illetve például azt sem, hogy ezek a szabályok vonatkoznak-e majd az egy háztartásban élőkre is. Erről korábban közöltünk körképet; akkor is minden nyilatkozó azt mondta, amint tehetik, újranyitnak, de várják az erre vonatkozó szabályozást.

Szakmabeli forrásaink közül ugyanakkor volt, aki úgy tudja, az Emberi Erőforrások Minisztériuma még ma, június 18-án kiad majd egy újabb, erre vonatkozó rendeletet. A nagy országos múzeumok közül tudunk olyanról, amely már 20-án, szombaton kinyitná a kapuit, ha erre engedélyt kap.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter minderről a június 18-i kormányinfón az Index kérdésére annyit mondott: színházban, moziban, múzeumban nem kell maszkot viselni, csak ott, ahol erre külön szabályozás vonatkozik a rendeltben (azaz a tömegközlekedésben). Mindebből van, aki arra következtet (például a Magyar Színházi Társaság), hogy mivel nem szól róla külön passzus, szabályozás nélkül lehetne újranyitni az 500 főnél kisebb kapacitású kulturális intézményeket.