A miniszter nem fogadja el a Színművészeti hallgatóinak javaslatait

2020.06.24. 19:37 Módosítva: 2020.06.24. 21:03

Találkozott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival, hogy meghallgassa az intézményük jövőjét érintő kéréseiket, de szerda délután közölte: a javaslatok „lényeges visszalépést jelentenének” az egyetem jelenlegi helyzetéhez és ahhoz a jövőbeli állapothoz képest is, amit az új fenntartói modell hozna.

Palkovics leszögezte: a hallgatók javaslatait nem tudja elfogadni.

A miniszter azután beszélt erről újságíróknak, hogy a minisztériumban fogadta az SZFE megbízott rektorát, rektorhelyettesét és a hallgatói önkormányzat képviselőit – írja az MTI. A tárcavezető ismertetése szerint a hallgatók a több mint egyórás egyeztetés végén – amely közben mintegy ötven hallgató demonstrált az épület bejáratával szemben – olvasták fel öt pontból álló követeléseiket.

A miniszter azt is kifejtette, bár a hallgatók eredetileg arról kezdeményeztek beszélgetést, hogy miként fog működni az új, alapítványi fenntartásban az SZFE, de az egyetem jövőbeli működésével, finanszírozásával kapcsolatos kérdések helyett szerinte

politikai rendezvénybe fordult

az egyeztetés.

A hallgatók egy, az egyetem autonómiáját garantáló dokumentumot szerettek volna – sikertelenül – aláíratni a miniszterrel, amely rendelkezett volna

  • az egyetemen már korábban megválasztott rektor kinevezéséről,
  • arról, hogy az egyetemet majd fenntartó alapítvány alapító okirata nem kerül át az államtól az alapítványhoz,
  • a szenátus függetlenségéről az alapítvánnyal szemben,
  • arról, hogy az alapítvány kuratóriumába három tagot az egyetem jelöl,
  • valamint arról, hogy az állam nem vonul ki a finanszírozásból.

(A teljes szöveg a cikk végén olvasható keretesünkben.)

A követelésekről a miniszter megjegyezte: meglepődött azon, hogy „tehetséges, okos fiatalok múltba forduló javaslatsorozatot” tettek, és hozzátette azt is, „majdnem biztos abban”, hogy azokat nem a hallgatók írták, bár hogy miért olyan biztos ebben, azt nem indokolta.

Palkovics szerint „a meglévő helyzetet konzerválni nem szerencsés”, az egyetem autonómiája miatt pedig „nem kell aggódni”. A miniszter a demonstráció kapcsán kifejtette, „megérti, hogy a színművészetis hallgatók számára fontos a hangos önkifejezés, de ő továbbra is a higgadt párbeszéd híve”.

Az egyeztetés alatt demonstráló hallgatók a többi között „Ne szavazzák meg!”, „#free szfe”, valamint „Vidnyánszky hazudik” feliratokat rajzoltak azt aszfaltra. A minisztérium bejáratához egyebek mellett „Szabadság felsőfokon, egyetértünk?” és „Kiállunk az egyetem szabadságáért” feliratú táblákat helyeztek el, és a többi között azt skandálták: „Szabad ország, szabad egyetem” és „Garantáld, Palkovics!”

Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke a megbeszélés után újságíróknak arról beszélt: hallgatótársaikkal közösen kidolgozott ötpontos javaslatuk célja, hogy a kormány „törvényi keretek között garantálja az egyetem autonómiáját”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, ha megszavazzák az erről szóló törvényt, más egyetemekhez hasonlóan a Színház- és Filmművészeti Egyetem is alapítványi fenntartásba kerül majd, azonban ehhez szokatlanul – és az egyetem vezetése szerint indokolatlanul – szűk határidőt szabott meg a kormány. A törvénytervezet nem ad semmilyen garanciát arra, hogy az egyetem autonómiája megmarad az átalakítás után, ráadásul a vezetőség vészjóslónak tartja, hogy a kormány több mint fél éve nem hajlandó kinevezni a jogszerűen megválasztott rektort. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben:

Az SZFE hallgatói által készített dokumentum

A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának garanciája

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közössége arra kéri a Kormányt, hogy vonja vissza az Egyetem modellváltásáról rendelkező törvénytervezetet.

A hallgatók a modellváltást legkorábban 2021. szeptember 1-jei határidővel fogadják el, és megállapodnak Prof. Dr. Palkovics Lászlóval, hogy azt kizárólag a következő feltételek garantálása mellett terjesztik újra a parlament elé:

1. Rektor

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa által jogszerűen és demokratikusan megválasztott Upor László egyetemi tanárt kinevezik az egyetem rektorává. A jogfolytonosság elve alapján Upor László mandátuma lejártáig, vagyis a modellváltás alatt és után is az egyetem rektora marad.

A rektort a modellváltás után is az egyetem szenátusa választja demokratikus úton, a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak szerint.

2. Alapítói jogok

Az alapítvány nevébe visszakerül az „Egyetem” szó, a következőképpen: „Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány”.

Az alapítvány alapítói joga nem kerülhet át az államtól az alapítványhoz. Az Egyetem alapító okiratát és módosításait az Egyetem jelenlegi szenátusával egyetértésben kell elfogadni.

3. Szenátus

A szenátus jelenlegi létszáma nem csökkenhet, jogkörei nem sérülhetnek. Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát és módosításait a szenátus a fenntartó jóváhagyása nélkül fogadja el.

4. Alapítványi kuratórium

Az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöl. A kuratóriumnak nem lehet vétójoga a szenátus döntéseivel szemben. A kuratóriumi tagok mandátuma öt évre szól.

5. Finanszírozás

Az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából. Az egyetem rövid, közép- és hosszú távú fenntarthatóságára is kiterjedő hatástanulmány részletes eredményét a törvényjavaslat benyújtása előtt nyilvánosságra hozzák.

Az ösztöndíjas hallgatói helyek száma és az ösztöndíjak reálértéke hosszú távon sem csökkenhet. Ennek a fedezetét az állam célhoz kötötten biztosítja.

A közalkalmazotti státusszal járó financiális juttatások és jogi védelmek hosszú távon sem sérülhetnek.

Ezen dokumentum aláírásával Prof. dr. Palkovics László biztosítja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit, hogy a fenti kijelentéseket jogszabályi kereteken belül, illetve az elfogadásra kerülő törvényben garantálja.