Bűnösnek találták az ellenzéki orosz filmrendezőt, hat év börtönre ítélhetik

2020.06.26. 12:58

Bűnösnek találta sikkasztás miatt az orosz bíróság Kirill Szerebrennyikov rendszerkritikus filmrendezőt. Az ügyészség hat év letöltendő börtönt kért rá és bűntársaira, Szofija Apfelbaumra, Alekszej Malobrodszkijra és Jurij Itinre; az ítéletet hamarosan kihirdetik – írja a Deadline.

Az elismert film- és színházi rendezőt, a moszkvai Gogol-center vezetőjét még 2017-ben vitték el új filmje forgatásáról, hogy őrizetbe vegyék. A vád szerint elsikkasztott 129 millió rubelt (csaknem 600 millió forintot) egy állami támogatást felvevő előadó-művészeti projekt révén.

A filmjeiben Putyint nem pozitív kontextusban ábrázoló, a Kremllel szemben kritikus rendező elleni vádakat azonban sokan tartják koholtaknak, az elmúlt években és a mostani ítélet előtt is rengeteg világhírű filmes és filmszakmai szervezet szólalt fel ellene, vagy kérte a hosszú ideig tartó házi őrizet feloldását.

Ez végül 18 hónap után, 2019-ben ért véget, amikor eljárási hiba miatt megsemmisítették a korábbi, szintén bűnösségről szóló ítéletet, de akkor sokan bíztak abban, hogy ejtik is az ügyet, pláne, mert 

azóta a vád több tanúja bevallotta, kényszer hatása alatt tanúskodott.

Ehelyett azonban új tárgyalást írtak ki, a mostani végeredménnyel.