Vidnyánszky Attila lett az SZFE kuratóriumi elnöke

2020.07.31. 17:22

Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját választották a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének, derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteki közleményéből.

A kuratórium tagjai Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója. 

Augusztus 1-jétől hat másik egyetem alapítói és fenntartói jogai kerülnek vagyonkezelő alapítványokhoz. Az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem tartozik ezek közé.

Az ITM szerint az új finanszírozási formában az intézmények rugalmasabban, gyorsabban reagálhatnak a gazdasági igényekre. Mint írják, "a kormány célja, hogy a korszerűbb és kiszámíthatóbb működési környezet növelje a felsőoktatás versenyképességét, és így a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek". 

Az állam az érintett felsőoktatási intézményekkel 2022-től hosszú távú keretszerződések keretében alakítja ki a finanszírozási alapelveket. Azt írják, az új működési modell a jövőben is biztosítja minden hallgató számára az állami ösztöndíjas képzés lehetőségét, az oktatókat, dolgozókat pedig munkaviszonyban foglalkoztatják mostantól a közalkalmazotti státusz helyett.

A modellváltás részleteiről és a Színház és Filmművészeti Egyetem félelmeiről ebben a cikkben írtunk bővebben, itt pedig azt szedtük össze, hogy mit szólnak hozzá az érintett művészek.  • Tippek
  • Bankszámla