Orbán Viktor egykori tanácsadója is tag lett a Színművészeti felügyelőbizottságában

2020.08.26. 16:56

Kinevezték a szeptember 1-jével modellt váltó Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) felügyelőbizottságának tagjait – írja a 444. A portál szerint a bizottságba – ahogyan korábban a tulajdonosi jogokat gyakorló alapítványba sem – nem került be senki az egyetem által javasoltak közül, bekerült viszont Orbán Viktor korábbi tanácsadója is.

A 444 azt írja: az SZFE a felügyelőbizottság tagjai közé jelölte az egyetemi közösség egy elismert tagját, de a kormány figyelmébe ajánlotta például Csóti Józsefet, az Alkotmánybíróság gazdasági főigazgatóját, korábban több színház gazdasági vezetőjét; illetve Havas Ágnest, a Vajna-féle Filmalap vezérigazgatóját. 

Palkovics László Innovációs és Technológiai Minisztériuma azonban figyelmen kívül hagyta ezeket a neveket, a 444 információi szerint a felügyelőbizottság tagjai ugyanis a következők lettek:

  • Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, a Vidnyánszky vezette Teátrumi Társaság tagja;
  • Szapáry György, Orbán Viktor korábbi tanácsadója, washingtoni nagykövete, 2015 óta a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója;
  • Windisch László, a második Orbán-kormányban minisztériumi főosztályvezető, 2013-2019 között a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Ahogy azt korábban megírtuk, az egyetem feletti minden fontos kérdésben döntési joggal bíró kuratórium elnöke az SZFE leghangosabb kritikusa, Vidnyánszky Attila lett, tagjai pedig Rátóti Zoltán színész-rendező, Lajos Tamás producer és a Mol két felsővezetője, Bacsa György stratégiai ügyvezető igazgató és Világi Oszkár igazgatósági tag, a Slovnaft vezérigazgatója.

Így tehát a kuratórium és a felügyelőbizottság összesen nyolc tagja közé tehát a Nemzeti Színház és a Mol 2-2, az MNB egy embert küld, az SZFE nullát. Nem lesz senki az egyetem felügyeletét átvevő testületekben, aki ismerné az egyetemet – mutat rá a 444.

Az egyetem indokolatlanul sietős modellváltásáról korábban ebben a cikkben írtunk. A legújabb fejlemény a fentiek mellett, hogy Blaskó Péter, Vidnyánszky Attila Nemzeti Színházának színésze egy nyílt levélben azt írta:  Vidnyánszky hibát követett el, mert „konszenzus nélkül nem fogadható el a Színház- és Filmművészeti Egyetem megújítása”. A korábbi reakciókról itt írtunk.