
További Kultúr cikkek
-
Megszólalt a Kolibri Színház frissen kinevezett igazgatója, a sajtóból értesült a Pesti Magyar Színház ügyéről
- Meghalt Jerry „Jégember” Butler
- Földön kívüli anyagból készült ókori ékszerekre bukkantak
- Most minden titkot megtudhatunk az elhunyt csillagról
- Borbély Alexandra: Nem fér bele, hogy fellépjek Fóton Orbán Viktor előtt
A kultikus ital európai megszületésére viszonylag sokat kellett várni, noha két legfontosabb alkotóeleme már rég ismert volt. Az alkoholos erjesztést ősidők óta alkalmazta az emberiség, de a töményebb italokat eredményező lepárlást a VIII. században élt Abu Musa Jabir ibn Hayyan nevéhez kötik. Az arab tudósoknak köszönhetjük az alkoholban sokkal gazdagabb párlatok létrejöttét, amelyet élet vizének (aqua vitae) kereszteltek el a középkori Európában, és elsősorban gyógyításra használták.
Mivel a borokban már korábban is áztattak gyógy- és fűszernövényeket, adta magát, hogy az alkoholt is felhasználják erre a célra.
Így rövid időn belül a szinte ihatatlan ízű főzetből élvezhető termék vált. Leginkább az aromás fűszerek (közülük is a szegfűszeg) bizonyultak a megfelelő „ízfokozónak”, az átlag fogyasztók számára viszont megfizethetetlen áruk miatt az ilyen italok esélytelenek voltak arra, hogy szélesebb körben elterjedjenek. Helyi ízesítő után kutatva találtak rá a gin másik fontos összetevőjére, az Európában már évezredek óta gyógyhatású bogyóként ismert markáns ízű borókára.
Ezt a két meghatározó összetevőt németalföldi mesterek elegyítették úgy, hogy a malátázott gabonából készült szeszbe áztatták a borókát (latinul juniperus – hollandul genever), majd a keveréket újra lepárolták. Az így készült ital nemcsak a gyógyításban, hanem a harci sebek megszerzésében is jelentős szerepet játszott, hiszen a harmincéves háborúban (1618–1648) az angol és a holland katonák is felelőtlen helyzetekbe sodródhattak kiadós fogyasztása után (Dutch Courage).
Innen már csak egy hajóútnyira és pár évtizedre volt, hogy a Brit-szigetekre érkezzen az ital, és gin néven hódítsa meg a férfi- és asszonynépet. A „siker” egyik kulcsa az 1688-ban trónra lépett Orániai Vilmos volt, aki egyszerűsített a magánfőzés szabályain, aminek köszönhetően a század végére minden negyedik portán gin készült. Azaz mégsem gin, mert ezek a szeszek még borókát sem tartalmaztak, sokkal inkább terpentint vagy kénsavat, és jelentős mennyiségű cukrot, aminek következtében az eredeti gyógyhatás helyett inkább a halálozás, a balesetek, a gyilkosságok és a halvaszületések száma emelkedett meg.

A gin körüli cirkusznak aztán az 1751-es törvények (Gin Act) vetettek véget Angliában, amelyek által – a licenc kiadásának árát és a terméket terhelő jövedéki adót jelentősen megnövelve – elérték, hogy az államkincstár gazdagodjon, a szegényebbek pedig visszatérjenek a sör nyújtotta mámorhoz. A viszonylagos nyugalom a viktoriánus korig tartott csak, amikor is a felduzzadó lakosságú városokban az új gyártási technológiáknak és az enyhülő adóterheknek köszönhetően elterjedtek a „ginpaloták”. Ezek már nem sötét és poros kocsmák voltak, hanem fényesebb csarnokok, ahol hordókban érlelt és édesített gin került a poharakba. Ekkoriban születtek vagy lettek naggyá a mai napig ismert olyan nagy ginházak is, mint a Gordon’s (1763), a Beefeater (1820) vagy a Tanqueray (1830).
Rázva vagy keverve?
A gin fogyasztásának újabb löketet a XIX. század végén és a XX. század elején meginduló koktélkultúra adott. Jól keverhető alapszeszként már O. H. Byron 1884-es The Modern Bartender’s Guide című könyvében is megjelent, ahol 1:1 arányban ajánlották keverni vermuttal, némi kesernyés ízesítéssel kiegészítve (Angostura, Orange Bitter).
A későbbi évtizedekben azután a bartenderek egyre inkább csökkentették a kevesebb alkoholt tartalmazó vermut arányát a klasszikussá váló Dry Martini Cocktailben, megkönnyítve ezzel az elegáns, Y poharas lerészegedést. Végül odáig jutottak, hogy pl. Clark Gable csak a vermuttal benedvesített dugóval kenette meg ginnel teli poharának karimáját, Winston Churchill pedig csak a szoba másik felében bontatlanul álló vermutos üveget nézegette ginje kortyolgatása közben.
Kissé bonyolultabb verziót rendel James Bond Ian Fleming: Casino Royale című első regényében. A szerelméről elkeresztelt Vesper koktél három egység gint (Gordon’s), egy vodkát és fél francia vermutot (Kina Lillet) tartalmaz, alaposan összerázva és egy szelet citromhéjjal tálalva. Hogy a rázás jót tesz-e az addig keverőpohárban készült italnak, arról megoszlanak a vélemények (hidegebb és kevésbé alkoholos ízű lesz), az mindenesetre biztos, hogy kitörölhetetlen nyomot hagyott a film-, bár- és macsókultúra történetében.
Aligha kerülhető meg a másik a klasszikus, a Gin&Tonic. A malária ellen fogyasztott, kegyetlenül keserű kinint (a dél-amerikai kínafa/kininfa/jezsuitakéregfa kérgéből nyert por) keverték először a spanyolok borba, majd alkoholba, végül az 1850-es években a britek a biztosabb hatás érdekében ginbe. Az így még mindig igencsak keserű italt cukorral, citromlével, vízzel (később szódavízzel) tették élvezhetővé. A klasszikussá vált kesernyés koktélt évtizedeken át hosszúkás poharakban szervírozták a világ bárjaiban, egészen a legutóbbi századfordulón beköszöntő gin-tonica forradalomig.
A spanyolok még a Menorca szigetén állomásozó angoloktól (XVIII. sz.) tanulták a gin készítését, amivel akkor sem hagytak alább, amikor 1802-ben visszakerült hozzájuk a terület (Gin de Menorca). Mivel a kesernyés íz igencsak közkedvelt a mediterrán országokban, így a Pireneusi-félszigeten is értő nyelvekre talált az ital. Az ezredfordulón aztán Baszkföldről indult az a forradalom, amely végigsöpört Európán. A konyhai legendárium szerint a San Sebastianban minden év októberében tartott gasztronómiai csúcstalálkozó (Gastronomika) után a megfáradt séf előadók és nézők a helyi bárokba betérve komolyabb mennyiségű gin-tonikot vettek magukhoz, erre pedig a jéggel alaposan megpakolt, nagy, talpas borospoharak bizonyultak a legalkalmasabbnak.
És ahogy az lenni szokott, jöttek a különleges, egyéni kérések az ízesítést illetően. Poharakba kerültek a klasszikus citromhéj mellett a zöldfűszerek (pl. rozmaring), gyümölcsök és borsok (!). Az új divat rövid időn belül meghódította Észak-Spanyolországot, majd az egész kontinens bárközönségét. A keresletnek köszönhetően egyre-másra jelentek/jelennek meg az újabb ginmárkák, amelyek a borókaíz mellett már különlegesebb fűszerezésükkel vagy színükkel próbálják elnyerni a fogyasztók figyelmét.
Itthon hogy kerül a gin ma az asztalra?
Az Európai Parlament 110/2008-as rendelete alapján „a gin olyan borókaízesítésű szeszes ital, melyet érzékszervileg megfelelő mezőgazdasági eredetű etil-alkohol borókabogyóval való ízesítésével állítanak elő”, ezen belül a desztillált gin (Distilled Gin) a fűszerekkel történő áztatás (maceráció) és aromatizálás után újból lepárlásra kerül, jellemzően kisüsti módszerrel.
Még szigorúbb kategória a London Gin, ahol az aromatizálás csak természetes növényekkel történhet. Mindhárom esetben az alkoholtartalomnak 37,5 térfogatszázaléknak kell lennie.
Az Európai Parlament 2008-as szabályozása szerint szesz, boróka és kisüstilepárló kell a minőségi gin készítéséhez. Mivel ez utóbbi minden pálinkafőzde alapvető eszköze, a másik kettő pedig könnyen beszerezhető, adta magát, hogy a hazai pálinkafőzők rávetették magukat a ginkészítésre. Így jóval olcsóbb alapanyagokból készíthetnek minőségi terméket, és azokat a hónapokat sem kell tétlenül tölteniük, amikor éppen nem érik gyümölcs a Kárpát-medencében. Érthető tehát, hogy egy-két év alatt negyven hazai márka jelent meg, és számuk pár hónapon belül elérheti a százat is.
A recept nem túl bonyolult: 96 százalékos ipari finomszeszbe áztatnak megroppantott borókabogyót, fűszereket, citrusokat vagy virágokat, majd lepárolják, pihentetik, hígítják és palackozzák. A képlet mégsem ilyen egyszerű, hiszen a nagy ginházak évszázados tapasztalatát nehéz pár év alatt elsajátítani önerőből. Az Agárdi Pálinkafőzde vezetője, Vértes Tibor például már 2012-ben elkészítette első ginjét, de csak 2018-ban érte el azt a minőséget, amellyel kilépett a piacra. Nála is évekig az okozta a nehézséget, hogy mindig ugyanolyan minőségű alapanyagokat kapjon az állandó minőség elérése érdekében. A különböző évjáratok keverése (blending) lehetne még a járható út a konstans íz elérése érdekében, viszont a magyar pálinkaházaknak erre aligha van múltja és raktárkapacitása.

TOP 5 magyar gin
Nemrégiben ginkóstolót tartottak a Dunapark Kávéházban, ahol a közel félszáz hazai ginből a józan ítélőképesség miatt tucatnyit vaktesztelt egy gasztronómiai szakírókból és bartenderekből álló szűk csapat. A szeszeket önmagukban és tonikkal felöntve hasonlították össze, melynek eredményeképp most eláruljuk azt az ötöt, amelyek a legjobban végeztek az összevetésben.
- Egyik kedvenc tételük a Gong rózsaszínben pompázó Pink Lady ginje lett, amelynek alapját a pálinkafőzde Prémium Bio Dry Ginje képezi, rózsaszirommal és hibiszkuszvirággal színesítve. Önmagában fogyasztva adta a legjobb élményt.
- A Somló Balaton ginje lágy ízű, mégis aromás ital, amelyben a birs, a muskotályos szőlő, a levendula és a bodzavirág ízjegyei keverednek. Önmagában nagyon jó volt, tonikkal viszont némiképp elhalványult.
- A Márton Főzde Pipacs Dry Ginje is a színével rukkolt ki elsőre, majd enyhén fűszeres ízében megjelenő citrusokkal, mezei virágokkal, piros bogyós gyümölcsökkel és a nősziromgyökérrel hódított. A tonik viszont háttérbe szorította mindezt.
- Az Agárdi Pálinkafőzde Hungarian Dry Ginje hasonlított leginkább az Egyesült Királyságban készülő példákhoz. A jellegzetes borókaillat és -íz mellett fűszerillat, némi levendula és citrusosság jelent meg, aszalt gyümölcsökkel kiegészülve. Tonikkal is remekül megél.
- Önmagában fogyasztva nem szerepelt a legjobbak között a Zwack (Unicum) Ház Kalumba White Dry Ginje, de az ár-érték versenyben első helyen végzett. Friss, citrusos ízében a kubeba és rózsabors mellett megjelentek a citrushéjak, a kalumbagyökér és a koriander is. Kimondottan jeges tonikkal érdemes inni.

(Borítókép: 007 Spectre: A Fantom visszatér / Fotó: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.)
Ehhez a cikkhez ajánljuk
- Kultúr
Közösségi szerződés biztosítaná a MOME jövőjét és az egyetemi közösség stabilitását
Új alapokra helyeznék az egyetem megújulását.
február 16., 12:22
- Kultúr
Nő a bevetés árnyékában
Megáll a férjem ágya mellett, nézi a fekvő alakot, aztán hozzám lép és megcsókolja az arcom.
február 16., 09:48
- Kultúr
Ilyen nagyszerű, amikor Lengyelország és Magyarország újra egymásra talál
Kiváló művészek kellenek hozzá.
február 16., 13:05
- Címlapon
Meredek pletykák kaptak szárnyra Tiborcz Istvánról, akit fantomnak neveztek egy osztrák lapban
Az Index megkeresésére cáfolta a híreszteléseket a BDPST Group.
tegnap, 17:42
- Kultúr
Koncert közben tűnt el Hobo
Nem életműkoncert volt a Papp László Sportarénában, hanem egy új fejezet kezdete.
február 16., 15:52
- Kultúr
Holtan találtak rá a Netflix sikersorozatának 24 éves színészére
Kim Szeron holttestére a barátja talált rá.
február 16., 15:53
- Kultúr
Navalnij-évforduló: ikonikus orosz lapnak szólalt meg Alekszej Navalnijról az Index szerkesztője
Péter Alvarez egyedüli magyar újságíróként nyilatkozott az Oroszországból kitiltott médiumnak.
február 16., 18:55
- Címlapon
Donald Trump: Putyin szeretne megállapodást kötni a háborúról, pedig megszerezhetné egész Ukrajnát
tegnap, 06:04
- Címlapon
Megszólalt Ruszin-Szendi Romulusz a 928 milliós szolgálati villája ügyében
Sem a saját monogramos üvegre, sem a 31 milliós növénybeszerzésre nem adott magyarázatot.
tegnap, 18:59
- Mindeközben
Nevetséges, mondta az eladó, miután a Kincsvadászok nem akartak milliókat fizetni műtárgyáért
tegnap, 17:27
- Címlapon
Puzsér Róbert: Bizarr látványt nyújt Magyar Péter, amint megretten Rogán Antaltól
Az anyagi kár több tíz millió forintos nagyságrendű.
tegnap, 20:56
- Kultúr
Megszólalt a Kolibri Színház frissen kinevezett igazgatója, a sajtóból értesült a Pesti Magyar Színház ügyéről
Zalán János szerint nehéz feladat áll előtte.
tegnap, 21:28
- Kultúr
Elnémult a kritikus, mert kakaópor került a kacsamájba, a marhaszívet meg füstre tették
Pierre a Costes Downtown étteremben járt.
február 17., 06:37
- Kultúr
A mítoszkutató, aki a legnagyobb hatást gyakorolta a Star Wars atyjára
A mítoszok nem csupán ősi mesék, a hős útja kaput nyitnak önmagunk megismeréséhez.
február 15., 09:15
- Kultúr
Hiánypótló alkotás született a magyar íróról, komoly díjjal tüntették ki
Darvasi Ferenc Erdődy Edit-díjat kapott.
február 15., 11:45
- Mindeközben
Gáspár Győző szeretné bebizonyítani, hogy igenis tud énekelni: Andrea Bocelli leszek
tegnap, 16:30
- Címlapon
Megszúrtak egy férfit a berlini holokauszt-emlékműnél, hajtóvadászat indult
Az áldozat súlyos sérüléseket szenvedett.
tegnap, 21:31
- Címlapon
Megszólaltak Ferenc pápa orvosai: nincs túl a veszélyen a katolikus egyházfő
A szentatya légszomjjal is küzd, tudatában van betegsége súlyosságának.
tegnap, 17:54
- Címlapon
Újabb kormánypárti képviselő jelentette be, hogy nem indul a 2026-os országgyűlési választáson
„Mindennek megjön a maga ideje.”
tegnap, 15:05
- Címlapon
IDF: puszta kézzel gyilkolták meg a Hamász terroristái az elrabolt Bibasz testvéreket
A terrorszervezet korábban azt közölte, hogy légicsapásban haltak meg a családtagok.
tegnap, 16:21
- Címlapon
Újabb kínai óriásberuházás érkezik Magyarországra
A befektetés mintegy 800 új munkahelyet teremt.
tegnap, 15:16
- Kultúr
Egy csodás kísérlet hanyatlásának lehetünk tanúi Budapest közepén
Az Iparművészeti Műzeum nyolc éve nem fogad látogatókat, nem jut pénz a felújítására.
február 16., 19:49
- Kultúr
Meghalt Bánffy Katalin grófnő, a volt magyar külügyminiszter lánya
Százéves volt.
február 15., 18:24
- Címlapon
Részleteket árult el Vlagyimir Putyin a mindenkit lázban tartó rakétájáról
Nagy áttörésről adott számot az orosz elnök.
tegnap, 17:15
- Kultúr
Somogy vármegyében van egy falu, amely szellemekkel és szentekkel van tele
Kappanfölde meséje.
február 15., 12:15
- Címlapon
Feljelentést tesz a Mi Hazánk Ruszin-Szendi Romulusz ellen
A volt vezérkari főnök luxusingatlanjának ügyében is megszólaltak.
tegnap, 15:59
- Kultúr
Épp csak beléptünk az ajtón, és egy T-rex üvöltött az arcunkba
Most kiderül, mit rontottak el a Jurassic Parkban.
február 15., 13:22
- Mindeközben
Bálint Antónia elárulta, miért vállalta el a Farm VIP-t: „Kérdeztétek sokan, hogy kellett-e ez nekem?”
tegnap, 14:11
- Címlapon
A tudósok megdöbbentő felfedezést tettek ott, ahol Mózes kettéválasztotta a Vörös-tengert
Halálcsapdákat találtak a Biblia szerinti helyen.
tegnap, 11:52