2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

A legjobb világzenei kiadók között a Fonó

2020.10.14. 22:46

A Fonó Budai Zeneház a második helyre került a legjobb világzenei kiadók között. A Womex, azaz a World Music Expo által közzétett listán a Fonó – amelyet korábban soha nem rangsoroltak ilyen magasra – egyedüliként szerepel a teljes kelet-közép-európai lemezpiacról.

Kapcsolódó

Magyar brand lett a 25 éves Fonó

Mi, magyarok egyre inkább díjazzuk, ha egy márka magyar – hangzik az indoklás.

A Fonó az előző években is szerepelt a Top Label listán, amely a havi toplistás szereplés figyelembevételével készül. Az összeállításnál a World Music Charts Europe (WMCE) és a Transglobal World Music Charts eredményeit veszik figyelembe – közölte a Fonó szerdán az MTI-vel.

Az eredmény több mint száz világzenei rádiós szakember véleményét tükrözi. Az a kiadó kerülhet a legjobbak közé, amelynek több lemezét ismerték el a toplistákon abban az évben.

A jelenlegi Top Label lista a 2019 szeptembere és 2020 augusztusa közötti időszakot veszi figyelembe.

A Top 20 kiadó listáját a német Glitterbeat vezeti, második a Fonó, harmadik helyezett a szintén német Nordic Notes/CPL Music.

Kapcsolódó

A Fonó negyed százada

Jubileumi fesztivál: 4 nap, 13 koncert, 4 táncház, több mint 50 fellépő

A Fonó közleménye kiemeli, hogy a figyelembe vett egyéves időszakban volt olyan hónap (október), amikor egyidejűleg mindkét listán három fonós lemez szerepelt a legjobbak között: a Parno Graszt Már nem szédülök, a Lajkó Félix & Volosi, valamint a Boban Markovic Orchestra Mrak című albuma. Balogh Melinda Napkerék című lemezét is mindkét listán elismerték novemberben, tavasszal Herczku Ági és a Banda Kamara című lemeze szerepelt sikerrel az egyiken (TGWMC), míg a Muzsikás és az Amadinda közös lemeze, a Párhuzamok és kontrasztok a másikon (WMCE). Hónapokon át toplistás volt a Besh o droM jubileumi albuma is.