Hintóval kísérték utolsó útjára Nagy Grófót

TRAL5553
2020.12.19. 14:10

Szombaton délelőtt helyezték örök nyugalomra a híres roma zenészt, Grófót, azaz Kozák Lászlót. A 49 éves cigány muzsikus koronavírus miatt vesztette életét. 

Grófót roma hagyományok szerint kriptába temették a szolnoki temetőben, az elhunyt családja mellett barátai, zenésztársai, tisztelői osztoznak a gyászban. A gyászoló család engedélyével a sajtó is részt vehetett az autentikus szertartáson. 

A temetésig napokon át virrasztást tartottak, hogy így tisztelegjenek a tragikus hirtelenséggel távozott zenész emléke előtt. Ilyenkor a gyászolók a roma hagyományoknak megfelelően az elhunyttal közös emlékeket idéznek fel, róla beszélgetnek, tiszteletére kedvenc italát fogyasztják, valamint számára kedves ételét neki is tálalják, mintha még élne.

Négylovas hintón, zeneszóval kísérték utolsó útjára Grófót, a muzsikus mellé szívének kedves tárgyait, ruháját, hangszerét is eltemették. A roma szokások szerint ilyenkor az elhunyt zsebébe pénzt is tesznek, hogy legyen mivel megfizetnie a vámot a túlvilágon. A több, mint 5 órás szertartás egy pontján fehér galambokat is az égbe engedtek, miközben az elhunytról készült képeket vetítettek egy óriási LED-falon. 

A temetésre az ország minden részéről érkeztek, hogy leróják tiszteletüket Grófo előtt. Az elhunyt családja mellett az egész roma közösség képviseltette magát a szertartáson, a korlátozások ellenére több százan vettek részt a temetésen, akik között ismert emberek is feltűntek, mint Gáspár Győző „Győzike” és Galambos Lajos „Lagzi Lajcsi”, valamint Bódi Margó. 

(Borítókép: Trenka Attila / Index)