Perre megy a Spirit FM a klubrádiós frekvenciáért

2020.12.28. 19:16
A Médiatanács ugyanis kizárta a 92,9-es budapesti rádiós pályázatból. Arról a frekvenciáról, ahol jelenleg, illetve februárig a Klubrádió szól.

Miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsa érvénytelennek nyilvánította a Klubrádió mostani frekvenciájára kiírt pályázat két indulójának pályázatát, egyikük, az ATV-csoporthoz tartozó Spirit FM már közölte is, hogy bírósághoz fordul – adta hírül a Média1 hírportál.

Németh S. Szilárd, az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM-et működtető egyesület elnöke szerint jogilag vitatható a Médiatanács hétfőn bejelentett döntése, ezért bírósághoz fordulnak, de a biztonság kedvéért megpályáznak egy másik frekvenciát is. 

Az NMHH a kizárás indokaként a sajtóval egyelőre mindössze annyit közölt, hogy alaki (azaz formai) hiba került a Közösségi Rádiózásért Egyesület (a Spirit FM médiaszolgáltatója) és az LBK Médiaszolgáltató 2020 pályázatába egyaránt

– írja a médiaügyekkel foglalkozó hírportál.

Évekkel korábban épp a Klubrádió vezetése háborodott fel, amikor a Médiatanács ki akarta zárni formai hibákra hivatkozva a 92,9 MHz frekvenciapályázatból mondván, a rádió vezetője nem írt alá egy teljesen üres oldalt. A bíróság végül a Klubrádiónak adott igazat, ezt követően jutottak a 92,9 MHz-es frekvenciához.

Magyarországon az Országgyűlés által választott Médiatanács osztja el a rádiós frekvenciákat. A testület kizárólag kormánypárti szavazatokkal megválasztott tagokból áll. Döntései jogszerűségét rendszeresen megkérdőjelezik a pályázók.

Több esetben súlyos visszaélésekre is fény derült már a Médiatanács frekvenciapályázatain.

Korábban például a grémium úgy próbálta frekvenciához segíteni Andy Vajna cégét, a Rádió 1-et Békéscsabán, hogy a kormányközeli pályázó nem rendelkezett a pályázati eljáráshoz szükséges megfelelő típusú bankszámla-igazolással – írja a hírportál.