Vidnyánszky Attila szerint földönfutóvá akarják tenni az új SZFE-s tanárokat

2021.02.22. 11:11

Csaknem 1200 fő jelentkezett „a hangos propaganda” ellenére a Színház- és Filmművészeti Egyetemre (SZFE), ez hetven fővel, azaz öt százalékkal több a tavalyi adatnál – nyilatkozta egy interjúban Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzetnek, hozzátéve, hogy eddig mindössze négy hallgató hagyta ott az egyetemet. A Nemzeti Színház igazgatója megjegyzi, hogy bár „többen vannak, akik passziváltak”, amit szerinte a járványhelyzet is indokolhat, véleménye szerint „nem feltétlenül a változás miatt” alakult így.

Mint kiderült, az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy döntött, február 25-től újrakezdődnek az intézményben a gyakorlati órák, amelyekre már megvannak a fix helyek: a filmes hallgatók órái átkerülnek a Duna TV egykori, Mészáros utcai épületébe, az Ódry Színpad helyett pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében fogják a vizsgaelőadásokat tartani.

Vidnyánszky Attila beszélt arról is, hogy az új kuratórium ellen tiltakozó FreeSZFE Egyesület a színházi szakma megosztására törekszik, ennek érdekében „elfoglalnak egy zeneiskola számára felújított épületet”. Arról ugyan nem esett szó, hogy a FreeSZFE időközben lemondott arról a lehetőségről, hogy ők használják a korábban a Molnár Antal Zeneiskola számára felújított, Damjanich utcai épületet.

Vidnyászky Attila említi azt is, hogy nehéz volt új tanárokat felkérni, mert sokan jelezték, hogy támogatják őket, mégsem vállalják a munkát, mert félnek attól, hogy azonnal elkezdenék gyalázni, és megpróbálnák hitelteleníteni őket.

Kiadták a parancsot, hogy földönfutóvá kell tenni bennünket. Ennél gyilkosabb szavakat nehéz elképzelni

– fogalmazott a rendező, aki leszögezte azt is, hogy több tanár nevét nem mondják el, a külföldi vendégoktatókét sem, akik mesterkurzust tartanak majd, mert „nemzetközi hadjárat indulna ellenük”. 

Szóba került az is, hogy mivel Orbán Viktor felkérte Vidnyászky Attilát, hogy tagja legyen a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottságának – ahogy a riporter felveti,  „szoronghatnak a kollégák, melyikük kaphat díjat” –, amire a rendező úgy válaszol, megtisztelő, hogy kíváncsiak a véleményére, de nem ő dönt.

Közben hétfőn az ATV-hez eljutott egy közlemény, amelyből kiderül, hogy 26 korábbi SZFE-s oktató felmondta munkaviszonyát, vagy nem írta alá szerződését az egyetemmel, illetve megszüntették tagságukat az SZFE Doktori Tanácsában.