Igazi olasz dráma a Gucci-film fogadtatása

GettyImages-1231876699
2021.03.31. 11:27
Több mint fél év múlva, a forgatókönyv szerint novemberben mutatják be Ridley Scott filmjét, a Gucci dinasztiáról szóló House of Gucci című filmet, de már most botrány van körülötte. A film a The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour and Greed című könyvre épül, a négy főszereplő pedig Adam Driver, Al Pacino, Jared Leto és Lady Gaga lesz.

A bűnügyi mozi női főszereplője Lady Gaga, aki Patrizia Reggiani karakterét játssza. Reggianit a valóságban börtönbüntetésre ítélték, ugyanis ő volt az, aki 1995-ben felbérelt egy bérgyilkost, majd megölette exférjét, a világhírű olasz divatház fejét, Maurizio Guccit. (Reggiani nemrég egy olasz lapnak adott interjúban elmondta, hogy azért öltette meg a férfit, mert irritálta őt.) 

Mint kiderült, és azt az Index is megírta, a nő egyáltalán nem boldog Gaga alakításával. Ezzel kapcsolatban azonban felmerül a kérdés, hogy vajon miért mond véleményt úgy, hogy a film még meg el sem készült.

Reggiani, a Fekete Özvegy gúnynéven (is) ismert nő az olasz Ansa hírportálnak elmondta, bosszantja a tény, hogy Lady Gaga úgy alakítja őt az új Ridley Scott filmben, hogy nem egyeztetett vele, miután az énekesnő megkapta a szerepet. Tagadta azonban, hogy az anyagiak miatt rágott volna be.

Ennek semmi köze a pénzhez, mert egy fillért sem fogok belőle viszontlátni. Egyszerű logika és tisztelet (hiánya) az egész.

Reggiani úgy gondolja, minden nagyszerű színésznek ismernie kell az általa eljátszott karaktert – ezért zavarja, hogy a filmesek nem keresték fel őt, hogy a nő eligazítást adhasson az ügyben, azaz saját magáról. 

A film kapcsán egy másik Patrizia, név szerint Patricia Gucci is nemtetszését fejezte ki, csak ő Al Pacinót – pontosabban az általa megformált karaktert – kritizálta. 

Patricia Gucci bár Londonban született, tisztában van az olasz sztereotípiákkal, éppen ezért verte ki nála a biztosítékot az, ahogyan édesapját, Aldót ábrázolják a filmben. A nő szerint Al Pacinót elnézve egy másik embert ismer meg a néző: az apja egy tömzsi, túlsúlyos gengszterként jelenik meg a műsorban, holott Gucci a való életben magas, nyurga, kékszemű férfi volt. 

Mégsem igazán az aránytalan test, hanem a maffiához való látszólagos kötődés zaklatta fel Aldo lányát. Szerinte a film egyáltalán nem fog jót tenni az édesapja hírnevének.

A filmben Al Pacino játssza őt, az a színész, aki a Keresztapában egy maffiózót, A sebhelyesarcúban drogdílert alakított...

Patricia Gucci szavai azután hangoztak el, miután megpillantotta a Rómában és Milánóban (a forgatáson) készült felvételeket. 

Ő volt az elegancia megtestesítője, akit uralkodók, államfők és legendás hollywoodi sztárok is elismertek.

Aldo Gucci, a márkát alapító Guccio Gucci fia egyetlen firenzei üzlettel indult világhódító útjára, majd 30 év alatt egy multicéggé növelte a Guccit. Unokaöccse, a kapzsi Maurizio volt az, aki kegyetlen módon félrelökte Aldót, és a családtagok szerint földbe döngölte a céget. 

Patricia Gucci nem ért egyet azzal, hogy elismert hollywoodi sztárok, valamint rendező készítsen olyan filmet, amelyben a családi drámát – azaz tragédiát – istenítik. 

Apám emléke túl értékes ahhoz, hogy így megsértsék. Már nincs közöttünk, hogy megvédje magát

– írta egy Instagram-posztban, ahol nyilvánvalóan hallgat arról, hogy apját adócsalással ítélték el, sőt még börtönben is ült.

(Borítókép: Madalina Ghenea a House of Gucci című film forgatásán Rómában 2021. március 22-én. Fotó: MEGA / Getty Images)