Kicsit nagyon megváltozott a közbeszéd az elmúlt évtizedben, és ez nemcsak a közösségi média elterjedésének, hanem a megváltozott társadalmi nyelvhasználatnak is köszönhető. Mindannak, ami árad egyes televíziós vitaműsorokból, azok hangulatából, az érvek nélküli kinyilatkoztatásokból, vagy éppen a közösségi oldalak kommentjeiből, a zsigeri, gondolatok vagy érvek nélküli megnyilatkozásokból.

Örök kérdés, hogy a nyelv mennyire és mikor bírja el a káromkodást, miközben tudható, annak gyakran helye és szerepe van. Pszichológiai és akár edukációs is. A gyűlöletből fakadó szavak használata azonban, különösen úgy, hogy bántó céllal és szándékkal születnek, romboló hatású is lehet. A gond pedig az, ha ezek használata úgy keveredik, hogy a kettő közötti különbség határai elmosódnak, és úgy tűnik, hogy ez társadalmilag is elfogadott és helyes.

Az Index kultúra rovatának podcastja, az arútluK ezúttal a közbeszéd romlásával foglalkozik, a zsigeri, ösztönkommunikáció jelenlétével, és azzal, hogy azok, akiknek figyelni kellene arra, hogyan formálják a közvéleményt, olykor maguk is elveszítik a vezérfonalat.

A podcast elején szóba kerül Törőcsik Mari, a nemzet színészének halála, és az is, hogy a Nemzet Színésze milyen szépen használta a magyar nyevlet. A beszélgetésből megtudható még az, hogy

  • ki vagy mi a fehérjehalmaz,
  • bántó-e, ha azt mondjuk a másikra, hogy kretén,
  • miért káromkodnak a politikusok,
  • meggyőzni vagy legyőzni kell-e a másikat egy vitában,
  • s hogy mi van bizonyos szint fölött és bizonyos szint alatt.

Az Index arútluK podcastjában Kozár Alexandra, Vig György és F. Tóth Benedek beszélget. Mindhárman az Index kultúrrovatának tagjai. Hallgassa meg az arútluK podcast korábbi beszélgetéseit a Kossuth-díjról, a sorozatok világáról, a Trónok harca valóságosságáról, vagy éppen a pályakezdő színészek nehézségeiről.  • Hírek
  • Támogatások