Magyar irodalmi művek 1956–2016 címmel összeállt egy vaskos kötet a Magyar Művészeti Akadémia kiadásában. A szócikkeket ötvenketten írták, háromszázharminchárom szerző hatszázötvenöt kötetét ismerteti.

Az Index Kultúra rovata arútluK című podcastjének vendégével, a kötet két főszerkesztőjével, Pécsi Györgyivel és Falus Mártonnal arról beszélgettünk, milyen szempontok alapján választottak hatvanegy év irodalmi művei közül.

Pécsi Györgyi irodalomtörténész, a Magyar Művészeti Akadémia Kiadó ügyvezetője azt mondja, úgy kell elképzelni ezt a gyűjtő- és válogatómunkát, hogy

kiválogattunk mintegy hatszászötven irodalmi könyvet, de nem a szerzők szerint tettük egymás mellé, hanem a megjelenésük éve alapján, és ha csak a címek szerint megyünk végig, azok alapján kirajzolódik a magyar irodalomtörténet érdekes íve.

Falusi Márton József Attila-díjas költő, a Magyar Művészet főszerkesztője azt mondja,

hogy míg a legtöbb irodalomtörténet néhány főhőst szerepeltet, és az összes többi szereplőt úgy állítja be, hogy a főhősöknek készítik elő a terepet, addig ebben a könyvben mindenki főszereplő.

Vagyis a kötetben nincs különbség a nagy stílusteremtők és a kismesterek között, hiszen, ahogyan Falusi Márton mondja, „hol vagyunk mi attól, hogy megmondjuk, kik a nagy újítók”.

A szerkesztőbizottság tagja volt Elek Tibor, Falusi Márton, Jánosi Zoltán, Márkus Béla, Nagy Gábor, Papp Endre, Pécsi Györgyi, Smid Róbert, Sturm László, Szörényi László, Toldi Éva, Tóth László, Vasy Géza.

A kötetben megtalálható szócikkek alapján kategóriánként, szerzőként is lehet keresni, a beszélgetésből pedig az is kiderül, hogy

  • miért nincsen benne Örsi Ferenc, A Tenkes kapitánya írója,
  • azok az írók, akik bekerültek a kötetbe, mindannyian értékesek,
  • azok a művek, amelyek bekerültek a kötetbe, mind értékesek,
  • azok a művek és írók, amelyek és akik nem kerültek a kötetbe, szintén lehetnek értékesek, csak most nem kerültek bele a kötetbe,
  • ilyen mélységű gyűjtőmunkára nem volt példa az elmúlt évtizedekben.

Katt a lejátszógombra, és hallgassa meg az arútluK podcastot!

Az Index arútluK podcastjének vendégeivel ezúttal Fekete-Szalóky Zoltán, az Index főszerkesztője és F. Tóth Benedek, az Index kultúrarovat-vezetője beszélget. Hallgassa meg az arútluK podcast korábbi beszélgetéseit a Kossuth-díjról, a sorozatok világáról, a Trónok harca valóságosságáról vagy a pályakezdő színészek nehézségeiről; vagy arról, hogy Puskás Tamás szerint miért pótkávé az online színház, és hogy Grecsó Krisztián miért tért vissza a lírához, amelyet el sem hagyott.